Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Tim Obrez
Tim Obrez
0 11.11.2023 08:00:26

Mar ni vedno tako, da katastrofa spodbudi izboljšanje?

Martin Metelko
Že po nekaj odigranih tekmah v tej sezoni smo začeli ugotavljati, da ima Celje najboljšo ekipo in da je glavni favorit za naslov. Grofje so kazali rušilno moč, a se je v zadnjem krogu tudi pri njih videla ranljivost, kar tekmecem vliva veliko upanja. Krog pred zadnjim letošnjim reprezentančnim odmorom, ki sta ga sicer že včeraj odprla Aluminij in Bravo ter bo jutri ponudil dve pravi poslastici, bi lahko poskrbel za nove zasuke – tako v boju za naslov kot tudi v boju za obstanek.

Lagali bi, če bi zapisali, da bo današnji dan na slovenskih zelenicah vsaj približno tako atraktiven kot jutrišnji, kar pa nikakor ne pomeni, da so naša pričakovanja za sobotni spored skromna. Zanimivo bo videti, ali se lahko Rogaška ob Kamniški Bistrici iztrga iz krize in po petih neuspešnih poskusih pride do točkovnega izplena. Črno-beli so v tej sezoni več pozornosti kot z dobrimi igrami pritegnili z neposredno in ostro retoriko v izjavah. Kljub mnogim protestom pa se le redkim zdi, da lestvica ne odraža realnega stanja. Slatinčani so za zdaj najslabši v vseh pomembnih statističnih elementih, v oči pa bode tudi dejstvo, da so na zadnjih petih prvenstvenih tekmah dosegli le en gol. Brez kakršnihkoli zadržkov lahko danes Radomlje postavimo v izrazito vlogo favorita. Po zelo skromnem začetku je Oliver Bogatinov dobil okrepitve in hitro ustvaril dobro kemijo v moštvu ter igri dal rep in glavo. S fanti je nepremagan na zadnjih petih tekmah, pred srečanjem z ekipo, ki je prikovana na dno lestvice, pa gotovo ne razmišlja o tem, da bi uspešen niz podaljšal, pač pa le o treh točkah.

Koper je kapitulacijo nazadnje podpisal poleti na tekmi z Muro. Od takrat so vse ostale ekipe brez točk ostale vsaj dvakrat, kanarčki pa so torej v seriji 11 tekem brez poraza. Jutri bodo lovili gol na 16. zaporedni ligaški preizkušnji, ravbarji pa so na zadnjih 21 prvenstvenih dvobojih le enkrat ohranili nedotaknjeno mrežo. Ob tem je resnično težko verjeti, da potenten koprski napad ne bi izkoristil številnih lukenj v domžalski obrambi. Odkar je Dušan Kosić prevzel rumeno družino, je ta osvojila najmanj točk od vseh ekip v ligi. Ljubljanski strateg bi lahko danes na 13. tekmi na klopi Domžal že desetič okusil grenkobo poraza. Skrb vzbujajoč je tudi podatek, da je 52-letnik na zadnjih 54 tekmah, ki jih je vodil v ligi, le petkrat osvojil vse tri točke. Če statistike ne bo korenito popravil, se njegova četa ne bo oddaljila od rdeče cone. Vsekakor pa je za Domžale spodbudno, da je Ljubljančan na tekmi z Mariborom v prvo enajsterico uvrstil kar štiri slovenske nogometaše, ki imajo pravico nastopati za mlado reprezentanco. Glede na stanje na lestvici nihče ne more trditi, da bi moral Koper slediti zgledu današnjega tekmeca, zagotovo pa malce drugačna obravnava mladih ne bi škodila njegovemu ugledu. Ne tako drzna napoved za današnji spopad na Bonifiki: zmaga gostitelja in menjava v uvodnih minutah.



Odkar se je v Ljudski vrt vrnil Ante Šimundža, je samo Olimpija osvojila več točk od Maribora. Velik zaostanek za prvim mestom so vijolice pridelale pod vodstvom Damirja Krznarja, ki je po odhodu Riere zapolnil luknjo na stadionu Z'dežele. To, da se lahko v mestu ob Savinji oprimejo sodniške napake, ne spremeni dejstva, da hrvaški strateg ni uspel preskočiti prve visoke ovire. Njegov predhodnik z Balearov je dejal, da je v nogometu najbolj pomembno pravi obraz pokazati po porazu. Okoliščine torej bivšega trenerja Maribora postavljajo pod velik pritisk, a v tem trenutku se je resnično težko otresti občutka, da Celje ne premore več kakovosti kot Maribor. Morda je res drzno zapisati, da so vijolice pred svojimi navijači v vlogi izzivalca, a v tem trenutku nam ne preostane drugega. Prav tako lahko zaradi danih okoliščin in vrednosti, ki jo obračun nosi s seboj, pričakujemo previdnost in vsaj nekaj otipavanja. Vsaj v teoriji torej veliko zadetkov – četudi sta na zadnjih štirih tekmah Maribora vselej zadeli obe ekipi – ne moremo pričakovati.

Kratka je v nogometu pot od evforije do apatije. In obratno. Nekaj, kar bi utegnili potrditi nogometaši Olimpije. Ko so po sramoti na Ferskih otokih zmaji prikazali še skromni predstavi proti Aluminiju in Brinju, se je zdelo, da so v veliki krizi, ki jih bo povsem oddaljila od boja za ubranitev zvezdice. Po zmagi nad – le za to sezono, da ne bo pomote – največjim rivalom in prvih evropskih točkah je vzdušje seveda popolnoma drugačno, ozračje v Ljubljanski kotlini pa poleg megle obtežujejo še dobri obeti. Je pač tako, da po katastrofi vedno pride do izboljšanja. Tudi interpretacije so v tem športu zelo zanimive. Navijači, ki so trdili, da je nedopustno, da na dveh zaporednih tekmah, na katerih so nasprotniki Kidričani in Grosupeljčani, ne dosežeš zadetka, zdaj izpostavljajo, da Zeljkovićeva četa že na štirih tekmah ni prejela gola. Tekmi, ki sta se zdeli kot podaljšek anemičnosti z gostovanja pri Klaksviku, torej ob drugačnem pogledu predstavljata vir za črpanje optimizma. Kar naenkrat se je torej močno okrepilo zaupanje v novega trenerja, ki je vpeljal veliko sprememb in naredil kar nekaj izboljšav. Obramba Olimpije, ki je v določenem obdobju puščala na vseh koncih in krajih ter je bila v določenem trenutku celo najslabša v ligi, je zdaj neprimerno bolj trdna. Hkrati je seveda jasno, da ima Zeljkovićeva Olimpija še veliko rezerv v napadu. To bo poskušala dokazati že proti Sobočanom, ki se bodo po prvi domači zmagi v sezoni v Stožice odpravili manj obremenjeni. Mura je daleč od rdeče cone, a hkrati od mest, ki vodijo v Evropo. Varovanci Vladimirja Vermezovića prave konstantnosti v tej sezoni še niso pokazali, pozitiven rezultat v prestolnici pa bi bil dobra smernica za naprej. Vsekakor so sposobni skrajšati zalet zmajev, delnice pa so seveda močno na strani aktualnih prvakov.

Značke: prva-liga, stave

Članki iz rubrike