podgana Svet24.si

Foto: V konzervi rjavega fižola našel truplo ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Tim Obrez
Tim Obrez
0 14.10.2023 07:41:03

Pokazati pravi obraz in pokopati duhove iz preteklosti

Profimedia
Bo že držalo, da reprezentančni odmori, ki (pre)pogosto ne nudijo prave napetosti, po vsej Evropi niso ravno priljubljeni, a zaradi številnih zapletov, presenečenj in zdrsov ter nasploh primerno zloženih kockic bodo prihajajoči mednarodni obračuni tudi v širših krogih želi veliko pozornosti. Slovenci bomo seveda v prihodnjih dneh med najbolj vpetimi, saj so na vidiku velike, velikanske stvari.

S šestimi osvojenimi točkami v septembrskem ciklu je Kekova četa ozračje v deželici na sončni strani Alp obtežila z dobrimi obeti in razpihala evforijo po vsej državi. In če bi jo današnji razplet v Stožicah še razširil in zgostil, bi bili prva uvrstitev na veliko tekmovanje po približno 14 letih in prva na evropsko prvenstvo po daljnem letu 2000 resnično blizu. Naši ljubljenci so v vlogi kar izrazitih favoritov, a tudi Finci imajo pred današnjo bitko veliko virov, iz katerih lahko črpajo optimizem. Teemu Pukki, z 38 zadetki najboljši strelec te reprezentance vseh časov, je na zadnji tekmi v ameriški ligi MLS v razmiku dobrih 30 minut kar štirikrat meril v polno proti LA Galaxyju.

Podporniki reprezentance iz dežele tisočerih jezer verjamejo, da bo napadalec Minnesote tudi v majici z državnim grbom ohranil strelski navdih. In seveda tudi v to, da bo obramba trdna kot v zadnjem obdobju, Finska je namreč na zadnjih petih tekmah prejela le en gol. Prav tako lahko uharice z optimizmom navdaja tradicionalna (ne)uspešnost Slovenije proti skandinavskim reprezentancam (po nekaterih geografskih kriterijih Finska mednje ne spada, a mi jo bomo sem prišteli). Proti Norveški, Švedski, Danski in Finski je odigrala skupno 24 tekem in samo trikrat zmagala, kar štirinajstkrat pa izgubila.


Najbolj varen in trden žebelj za obešanje upov pa za Fince predstavlja zadnja medsebojna tekma s Slovenijo, ki so jo v Helsinkih dobili z 2:0. Junija, ko v njihovi prestolnici sonce na nebu vztraja tudi v zelo poznih urah, se je na Finskem čutila zelo pozitivna energija in nogometaši so tedaj tudi s pomočjo privržencev igrali na višjih obratih. Na vse skupaj je težko gledati povsem objektivno, a resnično verjamemo, da se bodo naši fantje prikazali v povsem drugačni luči ter da bodo popravili vtis, ki so ga pustili na prej omenjeni tekmi in dokazali, da premorejo več kakovosti od današnjega nasprotnika. Ne nazadnje je po oceni Transfermarkta kader slovenske reprezentance skoraj štirikrat dražji od tekmečevega, že samo Jan Oblak ima višjo tržno vrednost kot vsi finski reprezentanti skupaj. In če se je torej pred obračunom v Helsinkih govorilo o poletju na visoki zemljepisni širini, ko dolgi dnevi tamkajšnje prebivalce še dodatno napolnijo z energijo, kar se je na olimpijskem stadionu tudi opazilo, lahko omenimo tudi to, da so bili topli jesenski dnevi v zadnjem tednu pri nas kot nalašč za stopnjevanje nogometne vročice in posedanje v lokalih, kjer se je pogovor v mnogih krogih nanašal tudi ali predvsem na to, kakšno priložnost imajo varovanci Matjaža Keka, da končajo zelo dolgo agonijo. In Slovenijo torej popeljejo na Euro! To vpetost in strast bodo navijači danes s tribun gotovo prenesli na igrišče in tako igralcem zagotovili še kako potreben odmerek moči. Prej smo izpostavili dobro strelsko formo najnevarnejšega finskega napadalca, a če so Jaka Bijol in soigralci poiskali recept za Erlinga Haalanda, ni težko verjeti, da bodo znali zadušiti tudi nevarnost triintridesetletnega Teemuja Pukkija. Drži, da imajo varovanci Markkuja Kanerve najboljšo obrambo v skupini, a hkrati je treba izpostaviti, da je Slovenija na zadnjih dveh tekmah dosegla kar osem golov in ima zdaj najboljši napad v tej zelo napeti skupini. Kekova četa je odločena, da to učinkovitost ohrani tudi danes v Ljubljani, formi Šeška in Šporarja, ki v zadnjem času blestita v dresu Leipziga oziroma Panathinaikosa, pa apetitov gotovo ne znižujeta. Prav tako menimo, da gre v primeru slabih rezultatov proti skandinavskim reprezentancam le za statistično anomalijo in da nikakor ne obstaja logičen razlog za to črno serijo. Verjamemo torej, da bodo Slovenci danes in – razumite nas, v zadnjem času resnično nismo dobili veliko razlogov za skromna pričakovanja – naslednji mesec v Københavnu na stadionu Parken ta niz popravili.

Na zadnje omenjenem stadionu bo danes Danska gostila Kazahstan in se mu poskušala maščevati za poraz s prve medsebojne tekme na nevzdrževani umetni travi v Astana Areni. Polfinalisti zadnjega evropskega prvenstva so se znašli v zahtevnem položaju, zato ni nobenega dvoma, da bodo Azijce jutri napadli z vsem razpoložljivim dinamitom. Presenečenje je zato zelo malo verjetno, vsekakor pa bodo Kazahstanci, ki za prvim mestom zaostajajo zgolj eno točko, storili vse, da bi četi Kasperja Hjulmanda prekrižali načrte, s čimer bi se resno približali zgodovinski uvrstitvi na veliko tekmovanje. Podatek, da je kazahstanska reprezentanca na zadnjih štirih tekmah prejela le en zadetek, zagotovo govori v prid temu, da ne gre za naivno moštvo in da zmaga Dancev, kljub nesporni premoči glede kakovosti, ne more biti samoumevna.

Značke: stave, kvalifikacije

Članki iz rubrike