podgana Svet24.si

Foto: V konzervi rjavega fižola našel truplo ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Tim Obrez
Tim Obrez
0 07.10.2023 11:40:44

Konec skrivalnic, začetek rokenrola

Profimedia
Okvirno sliko o kakovosti moštev v angleški premier ligi smo seveda imeli že pred sezono. In normalno je, da so se po sedmih krogih obrisi razmerja moči dodatno izostrili ter da smo dobili veliko presenečenj, negativnih in pozitivnih.

V tem krogu pa bi morali dobiti tudi odgovor na to, kdo od prvih dveh favoritov za naslov, ki sta za zdaj pri preskakovanju ovir utrpela le majhne praske, ima boljše karte. Osmi krog bo namreč prinesel veliki derbi med Arsenalom in Manchester Cityjem, razplet pa bo oklestil mnogo ugibanj, a zaradi danih okoliščin ne bo ponudil popolnega vpogleda v mogočnost enega in drugega kadra.


Na to, da je vsa angleška javnost Manchester City označila za absolutnega favorita za naslov in dala ostalim le trohico možnosti za končno slavje, lahko zapišemo le, da je spomin pri presojanju dejstev pogosto preveč pristranski. Drži, topničarji so se v zaključku lanske sezone potopili v svojem slogu in na koncu ostali pred vrati raja, čeprav so bili na vrhu lestvice nič več in nič manj kot 248 dni. Mnogi so razloge za Arsenalov zaton poiskali v njegovi zgodovinski dovzetnosti za to, da pogrne v odločilnih trenutkih in v mentalni moči Guardiolove čete v tekih na dolge proge. Osvetliti pa je treba tudi druge vidike in izpostaviti, da je imel Arteta v zaključku toliko težav, da je moral vrzeli v obrambi krpati celo z Robom Holdingom, ki pri novem delodajalcu Crystal Palaceu še ni dobil prvenstvenih minut.

V zaključku lanske sezone so se Londončanom izpraznile baterije, s tem namenom pa je poleti baskovski strokovnjak na Emirates pripeljal močne okrepitve in nedvomno zaostril konkurenco ter izboljšal nastavke. Da je to uspelo tudi Pepu, mnogi močno dvomijo. In ko seštejemo vse poglede, se zdi, da bi se v primerjavi s prejšnjim letom tehtnica morala nagniti nekoliko bolj na Arsenalovo stran. Pa sta bili torej moštvi že lani precej izenačeni. Predvsem pa se vsi navijači Manchester Cityja, ki niso zaslepljeni in opiti od preteklih dosežkov, sprašujejo, koliko od teh lovorik bi lani prišlo brez Gundogana, De Bruyneja in Rodrija. Ti nogometaši so namreč krmarili sinje modro barko, jutri pa na eni izmed najpomembnejših tekem sezone Katalonec na njih ne bo mogel računati. Nemec je Etihad zapustil, Belgijec okreva po hudi poškodbi in bo odsoten še dolgo, Rodrija pa je na tekmi s Forestom posrkalo v vrtinec nelogičnosti, ko je Gibssa-Whita zgrabil za vrat, za kar je seveda videl rdeče. Odkar je Madridčan pred štirimi leti prišel na Otok, je izpustil le 15 prvenstvenih tekem, v kar 33 odstotkih teh obračunov pa je njegova ekipa izgubila. V preostalih 144 dvobojih je Pepova četa izgubila le v 13 odstotkih primerov. Vsekakor dovolj dober razlog, da so lahko privrženci aktualnega prvaka pred gostovanjem v britanski prestolnici v velikih skrbeh. Še toliko bolj zato, ker se njegova zamenjava Metheus Nunes na Molineuxu proti svojim bivšim soigralcem ni izkazal. Pep, ki je Portugalca najprej označil za enega izmed najboljših vezistov na svetu, je celo dejal, da je nekoliko pretiraval s hvalospevi na njegov račun in da njegov novi varovanec še ni na najvišji ravni.

Idilično ni niti na Emiratesu, stres po zadnji tekmi gotovo obliva tudi Arsenalove podpornike. Ne toliko zaradi poraza proti Lensu, ki Artetove fante v za njihove standarde skromni skupini lige prvakov ne bo vrgel iz tira, kot zaradi Sakove poškodbe v prvem delu igre. Takrat se je oglasila bolečina v njegovi zadnji stegenski mišici in nemudoma je postalo jasno, da bo le stežka nared za veliki derbi. Če smo vam lahko servirali statistiko Cityja z Rodrijem in brez njega na igrišču, pa to ne bi bilo mogoče oziroma ne bi imelo smisla v primeru Arsenala in Sake. Dvaindvajsetletnik namreč drži izjemen niz, izpustil ni niti ene od zadnjih 87 tekem v premier ligi, kar je klubski rekord. A tudi njegov motor se je očitno nekoliko pregrel in tako bo ta serija, če čudežno ne bo nastopil, jutri končana. Manjkal bo tudi njegov partner v napadu Martinelli, ki se že nekaj časa ubada s poškodbo.

Oslabljenost bo torej skupen imenovalec najboljših dveh klubov v državi, a taktiziranja in skrivalnic kljub temu ne bo. Olajševalna okoliščina za gostitelje je, da je kader širši kot v lanski sezoni. Zato imajo navijači Arsenala razlog, da verjamejo, da bodo njihovi ljubljenci prekinili serijo 12 zaporednih prvenstvenih porazov proti Guardiolovemu stroju. Neslavni niz se je začel še pod vodstvom Arsena Wengerja, tudi Arteta pa na premierligaških odrih še ni našel protistrupa za nekdanjega šefa in učitelja. Če je Thomas Edison dejal, da mu nikoli ni spodletelo, pač pa da je le našel 999 načinov, kako ne izdelati žarnice, bi lahko Mikel Arteta recept za točkovni izplen proti mo(go)čnemu Cityju poiskal po sedmih neuspešnih poskusih, iz katerih je nedvomno veliko potegnil. Vsekakor pa se Bask pred svojimi navijači ne bo zadovoljil le z remijem.


Prihajajoči krog premier lige ne bo postregel le z enim derbijem. Jutri bo na Amexu Brighton gostil Liverpool. To bo spopad moštev, ki sta tri oziroma dve točki pod vrhom. Predvsem pa je treba izpostaviti, da ima De Zerbijeva četa najučinkovitejši napad v ligi, a hkrati četrto najslabšo obrambo v ligi. Na zgolj sedmih tekmah galebov v tej sezoni smo videli kar 33 golov! In na jugu Otoka lahko zagotovo pričakujemo dinamičen boj z veliko priložnosti in zadetki. Tudi Liverpool po zadnji tekmi s Tottenhamom, na kateri sodniki niso priznali regularnega gola, zaradi česar Klopp zahteva ponovitev dvoboja, gotovo ne bo varčeval s strelivom in potentnimi naleti.

Značke: premier-liga, stave

Članki iz rubrike