rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Tim Obrez
Tim Obrez
0 04.11.2023 08:15:30

Nobeno drevo ne more zrasti do nebes, če njegove korenine ne segajo do pekla

Profimedia
Največji nemški derbi, 'der Klassiker', bi težko prišel ob boljšem času. Dortmundska Borussia bo danes pred polnimi tribunami Westfalna poskušala presenetiti favorizirane Bavarce in s tem prekiniti neslavni niz ter pokopati duhove iz preteklosti. V tem primeru bi milijonarji stresli stolček Thomasa Tuchla, ki se je pizpadu iz nemškega pokala znašel pod plazom kritik.

Brez globokih ran bojda ni zanimive življenjske zgodbe. Morda večina posameznikov brez odvečne prtljage res ne premore celovite osebnosti, ali pa gre le za citat, ki je ljudem v uteho v težkih trenutkih in pravzaprav ni nič drugega kot nakladanje. Zagotovo pa obstaja bolečinski prag, ki ga nihče – četudi torej morda potrebujemo demone, da bi imeli angele – ne želi prečkati. Z nekaj pretiravanja – ob zavedanju, da je nogomet vendarle le postranska stvar – lahko zapišemo, da bi to znali potrditi privrženci Borussie Dortmund. Ti so po letih suše v lanski sezoni že zrli devetemu državnemu naslovu v obraz, a njihove ljubljence so na tekmi zadnjega kroga izdali živci, in Mainz je tako Signal Iduno Park zavil v črno. Pilula je bila še toliko bolj grenka, ker so se v taboru Borussie zavedali, da bodo zaradi poletne razprodaje oziroma predvsem Bellinghamovega slovesa ter finančne zmogljivosti Bayerna le stežka kmalu znova dočakali priložnost za prekinitev bavarske vladavine.

In res je prestopni rok občutno premešal karte ter tehtnico močno nagnil na stran Münchenčanov, a za zdaj se – četudi so njene delnice še vedno nizke – Terzičeva četa dobro drži. Po devetih krogih je nepremagana in bi se v primeru današnje zmage izstrelila pred večnega rivala. A pozor: na zadnjih desetih nemških klasikah so rumeno črni kar devetkrat izgubili, zmagali niso niti enkrat. Dovolj zgovoren podatek, da danes ne bi smeli varčevati s strelivom. Storili bodo vse za to, da prekinejo agonijo in vzamejo skalp aktualnemu prvaku. V kolikor bi Borussia pretrgala črno serijo in torej prišla do zmage, bi se navijači verjetno ujeli na območju v bližini osišča med bolečo preteklostjo in z obeti napolnjeno prihodnostjo. V tem primeru bi bil položaj izvrsten, evforija po Dortmundu pa močno razpihana. A hkrati bi zavedanje, da gre za klub, ki je zelo dovzeten za polome v odločilnih trenutkih, ostalo. Morda gre torej milijonarjem na roko to, da današnji derbi vendarle v nobenem primeru ni prelomen. Vsaj ne, kar zadeva prvenstvo. Bi pa morda lahko bil usoden za Thomasa Tuchla. Ko je njegova četa na zadnji prvenstveni preizkušnji že v 4. minuti ostala brez izključenega Kimmicha, so bile težave proti skromnemu Darmstadtu že na vidiku. Le kdo bi na tej točki pomislil, da bo bavarski stroj nasprotnika, ki je sicer še pred koncem prvega dela igre ostal brez dveh igralcev, razbil kar z 8:0? Zanimivo, vse gole so Münchenčani dosegli v razmiku le 37 minut. A v nogometu je pot od vročice do panike kratka. Zelo kratka.


Le nekaj dni po tem, ko je Bayern demonstriral zastrašujočo podobo, je izpadel iz pokalnega tekmovanja. Zanj je bil usoden Saarbrücken, ki – pozor! – v tretji ligi zaseda 15. mesto. Bayern bo tako brez lovorike v tem tekmovanju ostal četrto zaporedno leto, v tem času pa je kar trikrat izpadel v 2. krogu. Po tej blamaži so nemški mediji hiteli izpostavljati Tuchlove zdrse, ki jih od njegovega prihoda na Allianz Areno ni malo. V lanski sezoni mu je nogometno lekcijo odčital Guardiola in ga odpihnil iz lige prvakov, še pred tem je v pokalu moral priznati premoč Freiburgu. Letos je njegova četa v superpokalu klonila proti Šeškovemu Salzburgu, lapsus proti tretjeligašu pa je za nameček prišel v trenutku, ko enajstkratni zaporedni prvak sploh ne zaseda prvega mesta na lestvici. Zaradi omenjenih dejstev mnogi menijo, da bi na Bayernovi nadzorni plošči morale goreti vse opozorilne lučke, a stanje vendarle ni tako alarmantno. Vidijo se namreč pravi nastavki in obrisi zastrašujoče podobe. A čeprav veliko dejavnikov kaže na to, da je Tuchel dobro uglasil svoj orkester, bi ga lahko nekaj zgrešenih not na nocojšnji tekmi z bivšim delodajalcem že pognalo proti robu prepada, kajti Bayern bi v primeru poraza po vsej verjetnosti zdrsnil za dve mesti. In čeprav bi tudi v tem primeru ostal nesporni favorit za končno slavje, bi predstavniki sedme sile dobili dovolj materiala za izražanje dvomov glede nemškega stratega. Ter tudi za zbadljivke na račun Harryja Kana, ki pri svojih 30 letih še ni osvojil lovorike. Vse skupaj je še toliko bolj ironično, ker je Tottenham na prvem mestu v premier ligi.

Angleški napadalec, ki je pokalni dvoboj med tednom presedel na klopi, je seveda zelo motiviran in bo v nadaljevanju prvenstva storil vse za svoj prvi kos srebrnine. Ena izmed osrednjih tem klasike bo njegov obračun s Füllkrugom, ki je bil lani kot član bremenskega Werderja najboljši strelec bundeslige, v rumeno-črni majici pa kril še ni razprl. Zanimivo, Kane ima na svojem računu le štiri zadetke manj, kot jih je nemški reprezentant dosegel v lanski sezoni. Že zdaj je jasno, da je bavarski ponos z Angležem zadel v polno ter da je dobil to, kar mu je v lanski sezoni spredaj pogosto (z)manjkalo. Zato menimo, da bo Bayern danes prekinil sijajen niz Borussie, ki je na domačih tleh nepremagana na zadnjih 26 tekmah v vseh tekmovanjih. Hkrati smo, kljub trenutni podobi lestvice, prepričani, da bo v tej sezoni pometel s konkurenco. Tako bi se seveda končalo tudi prekletstvo Harryja Kana. »Nobeno drevo ne more zrasti do nebes, če njegove korenine ne segajo do pekla,« je dejal švicarski psiholog Carl Gustav Jung. Citat, v katerem lahko poleg bivšega napadalca Spursov uteho najdejo tudi privrženci milijonarjev iz Dortmunda. Favorita torej imamo, vseeno pa bo zanimivo videti, kdo bo prej pokopal svoje demone.

Izraziti favoriti tega kroga so tudi prvouvrščeni Bayer Leverkusen, Stuttgart z vročim Guirassyjem v svojih vrstah in slovensko obarvani Leipzig. Glede na to, da ima po devetih krogih kar pet moštev v bundesligi 20 ali več točk, ni težko ugotoviti, da razmerja moči v tem tekmovanju niso ravno uravnotežena.

Članki iz rubrike