palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Tim Obrez
Tim Obrez
0 09.12.2023 08:00:46

Občutek je pogosto le nasprotje razumne misli

profimedia
Razplet razburljivega premierligaškega kroga sredi tedna ni le delno premešal kart, temveč je poskrbel za to, da so delnice glavnega favorita za naslov drastično padle. Medtem ko izzivalci kažejo zavidanja vredno podobo, so meščani zavili v slepo ulico. Mnogi ocenjujejo, da se je motor Manchester Cityja pregrel, Pep Guardiola pa bo moral hitro odpraviti napake.

»Občutek imam, da bomo znova osvojili premier ligo. Ljudje ne verjamejo v nas, ker smo na treh zaporednih tekmah ostali brez zmage, jaz pa pravim, da nam bo uspelo,« je po tekmi s Tottenhamom, na kateri so njegovi varovanci dvakrat zapravili vodstvo, zatrdil Katalonec. Ob zavedanju, da bodo v primeru zdrsa predstavniki sedme sile te besede hitro privlekli na plano, je bila Pepova retorika zelo tvegana in pogumna. Z izjavo je pomiril svoje podpornike in jim dal vedeti, da imajo s fanti vse pod nadzorom. V trenutkih, ko je Arsenalu grozil hud spodrsljaj na gostovanju pri Luton Townu, so privrženci Cityja ta nastop gotovo imeli v mislih. »Pep je že vedel, kaj govori,« so si takrat ponavljali.

Njihovo samozavest pa je z odrešilnim golom v 97. minuti nekoliko načel Declan Rice. Anglež, ki je poleti za 120 milijonov evrov prišel na Emirates, da bi izravnal moči med najboljšima ekipama iz lanske sezone, je topničarjem že drugič v tej sezoni popoln komplet točk zagotovil v sodniškem dodatku. Če ob tem omenimo, da je Arsenal na takšen način prišel do zmage že petič v tem koledarskem letu in s tem postavil nov rekord v angleškem prvenstvu, nikakor ne preseneča, da so se njegove delnice, zaradi vse bolj zmagovalne miselnosti, precej povečale.

Seveda to pomeni, da so naglo upadle pri Manchester Cityju. Če je na začetku sezone algoritem izračunal, da ima klub z Etihada več kot 90 odstotkov možnosti za končno slavje, zdaj ocenjuje, da jih ima le še slabih 54. Vero v Pepov stroj je načela Aston Villa, ki je sinje modre raztrgala do temeljev. Razmerje v strelih na Villa Parku je bilo 22:2 v korist domače ekipe, gol levov pa je vso tekmo visel v zraku. Ekipa iz Birminghama je pot do Edersonove mreže naposled našla in tako prišla do 14. zaporedne domače zmage v premier ligi.

Emery je tako izenačil najdaljši tovrsten niz v zgodovini kluba, a njegova četa je še daleč od rekordne serije Liverpoola, ki je leta 2020 na Anfieldu dobil 24 zaporednih obračunov. Predaleč, če vprašate nas. Že danes bo namreč v drugem največjem mestu gostoval Arsenal in poskušal zajeziti evforijo, ki so jo nogometaši Aston Ville razpršili po Birminghamu. Zaradi pretiranega veseljačenja po golu Rica, ki je privedlo do tretjega prejetega rumenega kartona, bo na klopi topničarjev manjkal Mikel Arteta. Tako torej ne bo mogel stisniti roke svojega predhodnika in rojaka Emeryja. »Nisem se mogel zadržati na mestu. Moja reakcija je bila posledica čiste strasti,« je svoja čustva po galopu do kornerske zastavice opisal Bask. Podobna čustva so iz njega vrela tudi na zadnjem obračunu z Aston Villo, ko je njegova ekipa dvakrat zaostajala, na koncu pa zmagoviti gol dosegla v 93. minuti.

Ker dvomimo, da ima Emeryjeva četa dovolj kakovosti za serijsko jemanje skalpov najboljšim moštvom na svetu, več možnosti pripisujemo Arsenalu, ki je v seriji štirih zaporednih prvenstvenih zmag. Še bolj pa smo prepričani o tem, da bo po štirih tekmah brez zmage pravi obraz pokazal Manchester City. »Preživljamo manjšo krizo. Moja naloga je, da fante dvignem in jih vrnem v zmagovalne tirnice,« je po tem, ko je na 14. medsebojnem srečanju prvič izgubil z Emeryjem, povedal Guardiola. Da je ta, kljub vse prej kot ozkemu kadru, tekmo začel z Ricom Lewisom, je precej nerazumljivo. Če zapišemo, da 19-letnik ta hip še ni pripravljen za igro na takšni ravni in na tako osvetljenih odrih, smo do njega zelo prizanesljivi. A podobne miselne prepihe je Katalonec imel že v lanski sezoni, pa je nato našel pravo formulo. V tej ga čaka še težje delo, saj so konkurenti močno napredovali, vseeno pa o dvigu rezultatske krivulje nikar ne dvomite.

Čeprav je Luton Town, ki se je po zmagi Evertona nad Newcastlom znova znašel v rdeči coni in bo tako jutri dodatno našpičen, na svojem Kenilworth Roadu že odščipnil točki Liverpoolu in poleg Arsenala pošteno namučil tudi Tottenham in Manchester United, verjamemo, da drugi velikan iz Manchestra ne bo imel težav. Guardiola bo jutri znova lahko računal na Rodrija, za katerega se vse bolj zdi, da je celo najpomembnejši zobnik v kolesju Cityjeve zgodbe. Madridčan je v tej sezoni izpustil tri tekme in prav na vseh so meščani ostali praznih rok. Z njim na igrišču pa so osvojili 30 od možnih 36 točk.

Prav tako je že napočil čas, da strelski post prekine Erling Haaland. Norvežan je brez zadetka »že« 243 minut. Njegova najdaljša suša v premier ligi je trajala 299 minut, nikoli pa se ni razpotegnila čez tri tekme. V Leedsu rojeni napadalec je zadel proti 21 od 22 klubov, proti katerim je igral v premier ligi. Z Lutonom se bo jutri pomeril prvič, poleg njega pa mora na seznamu odkljukati še Brentford. Njegovi strelski presežki bi bili težko bolj impresivni, a osnovni cilj meščanov bo v naslednjih dneh zagotovo poiskati pot iz krize.

»Odpisati Manchester City bi bila največja neumnost v zgodovini tega športa,« je denimo medijem pojasnil Jürgen Klopp, ki bo s fanti danes odprl krog na Selhurst Parku. Proti Crystal Palaceu so se redsi lani dvakrat opekli. Da jim bodo orli iz prestolnice še tretjič zapored prekrižali načrte, resnično ne gre pričakovati. V primeru zmage bi moštvo iz mesta Beatlov vsaj začasno zasedlo vrh lestvice, hkrati pa seveda naredilo majhen korak proti cilju, ki je prekinitev Cityjeve vladavine.

Še nobeni ekipi premier lige ni uspelo osvojiti štirikrat zapored. Pep je vsaj do nedavnega torej slutil, da se bo to spremenilo, ob tem pa je treba poudariti, da je občutek pogosto le nasprotje razumne misli. Ali bo tako tudi v primeru intuicije najboljšega trenerja vseh časov, pa bo seveda pokazal čas.

Članki iz rubrike