palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Tim Obrez
Tim Obrez
0 02.12.2023 07:00:37

Ne le prekiniti njune vladavine, temveč vladati z njima!

Barcelona in Atletico Madrid sta si v torek zagotovila mesto med 16 najboljšimi klubi na stari celini.

Kataloncem je to uspelo po dveh sušnih letih in prvič pod taktirko Xavija. A čeprav so se na tekmi s Portom dobro izvlekli in se izognili velikemu stresu pred zadnjim krogom skupinskega dela tekmovanja, njihovi privrženci zaradi številnih dejavnikov ne morejo biti optimistični. Drznili si bomo zapisati, da se bodo Madridčani v jutrišnji derbi podali s precej boljšo popotnico in veliko več samozavesti.

Ko je pred dobrim letom dni sodnik na tekmi Atletica in Bayerja iz Leverkusna v 5. krogu skupinskega dela LP piskal konec obračuna, je hrepenenje colchonerosov po uvrstitvi v izločilne boje izpuhtelo. A medtem ko se je Diego Simeone s sklonjeno glavo že odpravil proti slačilnici, je Clement Turpin dobil poziv, naj steče do monitorja. V kazenskem prostoru lekarnarjev – k temu je s svojo reakcijo veliko prispeval tudi Jan Oblak, ki je kljub neodločenemu rezultatu ob kotu dodatno napolnil šestnajstmetrski prostor – je namreč prišlo do igre z roko. Na stadion Metropolitano je znova posijal žarek upanja in atleti so dočakali sunek, ki bi jih lahko iztrgal iz krize. A v okoliščinah, ko bi napetost lahko rezali z nožem, Carrasco ni zdržal pritiska. Zapravil je strel z bele pike in s tem tudi možnosti za tri točke, ki bi Madridčane ohranile v igri. Sanje o napredovanju so se tako dokončno razblinile. In ko je Atletico po porazu v zadnjem krogu ostal še brez tolažilne nagrade oziroma preboja v izločilne boje drugorazrednega mednarodnega tekmovanja, je vse kazalo na to, da se je zelo uspešna zgodba argentinskega strokovnjaka na klopi 11-kratnega državnega prvaka izpela. El Cholo je visel na nitki, toda dobro leto po izpadu je stanje na Metropolitanu znova idilično.

Atletico je v tem koledarskem letu zmagal na največ tekmah med vsemi španskimi ekipami, prav tako se zdi, da Simeone s svojimi fanti znova gradi nekaj posebnega. Prejšnji konec tedna so Madridčani proti Mallorci prišli do 18. zaporedne domače zmage. Sredi tega tedna pa so prvič po več kot letu in pol v ligi prvakov slavili na tujem in si tudi matematično zagotovili vstopnico za osmino finala. Fantje so tako Simeoneju za njegov stoti trenerski nastop v najprestižnejšem klubskem tekmovanju pripravili lepo darilo. Za nameček se atleti lahko pohvalijo z najučinkovitejšim napadom v LP. Tako kot meščani in topničarji so že pri 15 zadetkih. Ob tem lahko omenimo še, da je Atletico tudi v la ligi dosegel več golov kot Barcelona, jutri pa bi lahko že na 15. zaporedni tekmi poiskal pot do tekmečeve mreže. Verjamemo, da smo našteli dovolj podatkov, ki sami po sebi pričajo o preobrazbi Simeonejevega sloga, ki je v preteklosti temeljil predvsem na zapiranju pristopov do lastnih vrat, zdaj pa je več poudarka na držanju žoge v posesti in napadanju. O tej metamorfozi je pred velikim derbijem spregovoril tudi kapetan slovenske reprezentance. "Sprememba v naših pristopih je bila zelo dobrodošla za moje telo. Zdaj, ko gradimo igro iz zadnje obrambne vrste, moje mišice trpijo precej manj kot v preteklosti, ko sem moral žogo z vso silo nabijati karseda daleč stran od svojih vrat," se je pred predstavniki sedme sile pošalil Jan Oblak.

Ker bo ter Stegen jutrišnji dvoboj zaradi težav s hrbtom po vsej verjetnosti izpustil, bomo prikrajšani za obračun dveh izmed najboljših vratarjev na svetu. Za Atletico bo to velika prednost, Škofjeločan pa izpostavlja še eno pozitivno stvar za njegovo moštvo: "Griezmannova fizična pripravljenost je osupljiva, zato sem prepričan, da bo imel velik vpliv na tej tekmi."

Francoz v tej sezoni igra v življenjski formi, proti bivšemu delodajalcu, ki je dušil njegovo inovativnost in nikakor ni znal izkoristiti njegovega potenciala, pa bo še toliko bolj motiviran. Če talisman Atletica, ki je na zadnjih 13 tekmah dosegel 12 golov, igra z razprtimi krili, pa so se ta v zadnjem času nekoliko osmodila Robertu Lewandowskemu. Mnogi navijači menijo, da je Poljaka že začel najedati zob časa ter da bi moral Xavi več pozornosti nameniti Marcu Guiuju. Petintridesetletnik v tej sezoni res igra pod velikanskimi standardi, ki jih je postavil v prejšnjih letih, a kljub temu je prispeval sedem golov v la ligi, ki so Barci neposredno prinesli kar deset točk. Prav tako menimo, da se bo njegova strelska krivulja tekom sezone še naglo dvignila ter da se bo že v deveti zaporedni sezoni veselil več kot 20 prvenstvenih zadetkov. Manj prepričani pa smo, da bo luknjo v zidovih, ki jih bo na Montjuicu pred Oblaka postavil Simeone, našel jutri. V zadnjem času namreč Xavi ne najde pravega načina, kako v najboljši meri izkoristiti svojega najboljšega strelca.

Čeprav rezultati niso slabi, privrženci niso spregledali težav blaugrane pri ustvarjanju priložnosti. Barcelona se je sicer na zadnjih 13 tekmah osemkrat veselila treh točk. A v vseh teh primerih je slavila z minimalno razliko. Prav tako je vredno izpostaviti, da so Katalonci v tej sezoni španskega prvenstva z zadetki v zadnjih 15 minutah tekem osvojili kar 15 točk. Xavi ima torej veliko srečo, da s fanti še drži stik z vrhom, se pa zdi, da je pokuril bonuse pri boginji Fortuni. Verjetno ni pretirano trditi, da veliki derbi za blaugrano prihaja ob zelo nepravem času. Verjamemo, da bo Atletico znal izkoristiti in razgaliti težave tekmeca. Tako bi prekinil serijo treh zaporednih porazov proti Barceloni in hkrati ob mestnem rivalu postal najresnejši kandidat za naslov. Konec sezone bo minilo 10 let, odkar si je El Cholo prvič pokoril konkurenco v Španiji. Do nove prvenstvene zvezdice je prišel tudi leta 2021, če pa bi slavil tudi letos, komentarji, da so colchonerosi prekinili vladavino dveh največjih španskih klubov, ne bi bili več na mestu. V tem primeru bi tudi Barcelona in madridski Real morala priznati, da Atletico v la ligi vlada skupaj (!) z njima.

Značke: barcelona, atletico

Članki iz rubrike