rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Tim Obrez
Tim Obrez
0 06.01.2024 07:00:00

Neugoden razplet bi lahko prižgal zeleno luč za ugodno rešitev

Profimedia
Ker so v zadnjem krogu angleške premier lige pri enem izmed glavnih kandidatov za naslov na površje prišle številne ranljivosti in ker je drugi izzivalec aktualnega prvaka pokazal rušilno moč in uprizoril morda svojo najboljšo predstavo v sezoni ter se hkrati izstrelil na vrh lestvice, je napetost pred nadaljevanjem angleškega prvenstva še dodatno narasla. Za nogometne navdušence zato prekinitev najboljše lige na svetu morda ne prihaja v idealnem trenutku, a tolažba v podobi velikega pokalnega derbija med Arsenalom in Liverpoolom bo zanje vse prej kot slaba.

To bo drugi od treh dvobojev angleških velikanov v razmiku le šestih tednov. Na prvem od njih je Arsenal povedel že v 4. minuti in mnogi so takrat verjeli, da bodo topničarji po več kot enajstih letih prišli do popolnega točkovnega izplena na Anfieldu. A redsi so prek Salaha hitro odgovorili in na koncu – kot že na številnih derbijih v tej sezoni – iztržili točko. Le kdo je takrat pomislil, da bosta v dneh po turbulentni in zelo izenačeni tekmi moštvi prehodili tako različni poti? Medtem ko so nogometaši iz mesta Beatlov dobili zadnji dve tekmi in se povzpeli na prvo mesto, je Artetova četa na dveh mestnih derbijih ostala praznih rok. Predvsem zadnji poraz s Fulhamom pa je pri aktualnem podprvaku osvetlil težave in prižgal alarme. Ko so varovanci Marca Silve na Craven Cottagu prišli do popolnega preobrata, statistikom ni ušlo, da so topničarji prejeli že četrti gol s kota na zadnjih šestih tekmah. In hitro so se pojavila namigovanja, da želi baskovski strateg zaostriti konkurenco v obrambi. Londončani so se ogreli za Matthijsa de Ligta. Nizozemec, ki je po oceni Transfermarkta šesti najdražji osrednji branilec na svetu, se je pri Bayernu znašel na stranskem tiru, zaradi česar bi tovrstni ponudbi po vsej verjetnosti z veseljem prisluhnil.

arteta pm
Profimedia


Prav tako bi morali biti zadnji dve tekmi, na katerih je Arsenal dosegel le en gol, za Arteto dovolj dober signal za nakup novega napadalca. Na obračunih z West Hamom in Fulhamom je bilo namreč očitno, da moštvu manjka visok in močan »mrhovinar kazenskega prostora«, ki bi v težkih trenutkih izvohal, kam se bo odbila žoga, in tako poskrbel za pozitiven razplet. Ki bi torej predstavljal »plan B« takrat, ko igra ne bi tekla po trenerjevih zamislih. Čeprav strelec le treh prvenstvenih golov v sezoni Gabi Jesus in Eddie Nketiah, ki je v premier ligi nazadnje v polno meril oktobra, številne zamisli stratega udejanjata zelo dobro, nimata prej omenjenih lastnosti in sta verjetno glavna krivca, da ima Artetovo moštvo šele sedmi najučinkovitejši napad med angleško elito.
Tako ne preseneča, da so se na radarju Arsenala znašli Ivan Toney, za katerega Brentford zahteva 100 milijonov funtov, drugi najboljši strelec portugalske primeire Viktor Gyökeres, Srb Dušan Vlahović in slovenski dragulj Benjamin Šeško. Zelo veliko privržencev Arsenala meni, da bi bil najpametnejša dolgoročna naložba prav napadalec iz Radeč. Morebitna realizacija prestopa bi bila zanj in za nogometne ljubitelje v deželici na sončni strani Alp naravnost sanjska. Ne pravimo, da Leipzig ne spada med najboljše klube na svetu, a vendarle se je nemogoče znebiti občutka, da je seznam večjih klubov, pri katerih bi dvajsetletnik užival boljši status, kot ga pri trenutnem delodajalcu, vse prej kot kratek. V tem trenutku je Arsenal gotovo ena izmed (naj)boljših opcij zanj, nova napadalno nenavdihnjena predstava topničarjev jutri pa bi Arteto bržčas še bolj konkretno usmerila v lov na prej omenjene napadalce. Mi bomo v vsakem primeru držali pesti, da bo Šeško v drugem delu sezone, podobno kot lani, ko je enajst od skupno 16 ligaških golov dosegel v spomladanskem delu prvenstva, močno dvignil svojo krivuljo.


Vsaj tako kot pri Arsenalu je v zadnjih dneh napeto pri Liverpoolu. V nasprotju z Mikelom Arteto se Jürgen Klopp ni znašel pred kadrovskim razpotjem, ima pa velike srednjeročne skrbi. Razlog sta seveda kontinentalna turnirja, ki bosta potekala v naslednjih tednih, zaradi česar bo izgubil dva ključna člena: Egipčana Salaha, ki je v tej sezoni neposredno sodeloval pri več kot polovici vseh prvenstvenih zadetkov Liverpoola, in japonskega destruktorja Wataruja Enda. Nemec je izrazil precej nejevolje, v naslednjih krogih pa se bo pri preskakovanju ovir skušal izogniti večjim praskam.


Ker so številni izzivi pred vrati in ker so v igri veliko večje stvari, mnogi menijo, da ekipi jutri na tekmi najstarejšega klubskega tekmovanja ne bosta razmetavali z energijo. A četudi s strani Liverpoolovega trenerja nenehno poslušamo proteste glede strnjenega ritma, pri njegovih fantih nikoli ne vidimo taktiziranja. In karkoli drugega kot fanatični boj tudi jutri ne bo prišlo v poštev. Na drugi strani topničarjem nikakor ne diši, da bi v primeru neodločenega izida ponovitveno tekmo odigrali na Anfieldu, predvsem pa je v njihovem interesu, da po slabem obdobju z dobro predstavo poskrbijo za mir v hiši. Ker bo njihov tekmec oslabljen, jim kljub slab(š)i formi pripisujemo več možnosti za napredovanje.

Značke: arteta, šeško, stave

Članki iz rubrike