podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

miša-margan Njena.si

Miša Margan bo drugič postala mamica

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

STA
STA
0 01.05.2024 10:27:46

Ko je dirkal, je država obstala. Tako so se v Braziliji spomnili na Ayrtona Senno

Profimedia
Danes mineva 30 let od tragične smrti legendarnega brazilskega dirkača Ayrtona Senne, ki se je ponesrečil na dirkališču v Imoli. V teh dneh v spomin nanj v Braziliji potekajo številne slovesnosti, ki pričajo, da je med njegovimi rojaki spomin nanj še kako živ, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danes se bodo številni Brazilci poklonili spominu na dirkaško legendo, čigar sloves se v Braziliji lahko primerja samo z nogometno legendo Pelejem. Na njegov grob v Sau Paulu bodo romali mnogi navijači v spomin na njegovo tragično smrt, ki se je zgodila 1. maja 1994.
Spomin na tragični dogodek bodo nekateri počastili s tekom na dirkališču v Interlagosu, kjer je legendarni brazilski dirkač zabeležil dve zmagi v letih 1991 in 1993. V njegovo čast se bo v Riu de Janeiru odprla tudi razstava z naslovom Jaz, Ayrton Senna - 30 let kasneje, ki je pred tem gostovala v številnih mestih širom Brazilije. Razstava s pomočjo umetne inteligence vključuje rekonstrukcijo njegovega glasu skozi dogodke v njegovem življenju in karieri.
Slavno plažo Copacabana krasi njegov bronasti kip z dvignjenimi rokami in zmagoslavno mahajočo brazilsko zastavo. Ob njem se v teh dneh slikajo številni stari in mladi oboževalci, ki so se komaj rodili, ko je Senna tragično preminul. Mednje spada tudi Joao Paolo Bertoloni, ki je bil ob Sennovi smrti še dojenček. "O njem so mi pripovedovali moj oče in stari starši. Ko je dirkal ob nedeljah, je Brazilija obstala," je za AFP dejal Bertoloni.

Šestinšestdesetletna Marilane Mattos se še vedno živo spominja trenutka, ko je po televiziji spremljala, kako je njegov dirkalnik zletel s proge in se s hitrostjo več kot 200 km/h zaletel v betonski zid ob progi. "Še danes se počutim grozno, a se raje spominjam lepih trenutkov. Bil je namreč preprost človek. Tako rekoč eden izmed nas," je dejala Mattos.

Zanimivo je dejstvo, da se je njegova zapuščina raztegnila precej preko športnih okvirov. V tem kontekstu je posebej pomembno vlogo odigral zasebni inštitut poimenovan po njem, ki je leta 2004 prejel priznanje Unesca za svoje izobraževalne projekte, s katerimi je pomagal številnim otrokom iz revnih naselij. "Ayrton je vedno trdil, da če hočemo kaj spremeniti, moramo začeti z izobraževanjem," je v videu objavljenem na družbenih omrežjih povedala njegova sestra in predsednica omenjenega inštituta Viviane Senna.

Za brazilskega pisatelja Ernesta Rodriguesa Senna ni zgolj pomembna športna temveč tudi kulturna osebnost, saj je številnim Brazilcem povrnil pozitivno samopodobo v času, ko se je država nahajala v politični in ekonomski krizi, o čemer govori tudi njegova knjiga z naslovom Senna -razkriti heroj. "Njegovo ime nosijo številne ulice po vsej državi, saj daje Brazilcem občutek ponosa, zato se je tudi njegova zapuščina ohranila v veliki meri," je dejal Rodrigues.

Pred tridesetimi leti je brazilska vlada ob njegovi tragični smrti razglasila tridnevno žalovanje. Njegov pogreb je v potekal v družinskem krogu.

senna 1 pm
Profimedia

Članki iz rubrike