Piškotki

Da bi vam lahko nudili popolno uporabniško izkušnjo, uporabljamo "piškotke" (cookies).
Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Video
Na delu v tujini - Marko Vukčević

20.06.2014

Na delu v tujini - Marko Vukčević

V zadnjem tednu so s pripravami na novo sezono začeli slovenski nogometni prvoligaši. Med igralci, ki so v zadnjem prvenstvu opozorili nase, je prav gotovo tudi Marko Vukčević. Dvajsetletni igralec sredine igrišča je doma iz Črne gore, natančneje iz njene prestolnice Podgorice, in je član ljubljanske Olimpije, v katero je prišel konec lanskega avgusta. Slovenija predstavlja njegovo prvo izkušnjo s tujino, saj je pred tem nastopal samo za enega največjih klubov v svoji državi Budućnost. Marko je član črnogorske reprezentance do enaindvajsetega leta starosti, v minuli sezoni pa je dosegel tri prvenstvene zadetke.


Na delu v tujini - Christopher Gabriel

04.06.2014

Na delu v tujini - Christopher Gabriel

Med najboljšimi štirimi moškimi košarkarskimi ekipami v državi po petnajstih letih tokrat spet najdemo Hopse. Odgovorni v klubu so se letos odločili, da dve izmed svojih okrepitev poiščejo na črni celini. Najprej so se proti koncu leta 2013 za sodelovanje dogovorili s Kameruncem Alexisom Wangmenejem, dva meseca pozneje pa so pogodbo podpisali še s Christopherjem Gabrielom. Petindvajsetletni južnoafriški center iz Cape Towna je visok kar 214 centimetrov. Pred prihodom v Slovenijo je deset let živel v ZDA, kjer je igral univerzitetno košarko, tako da so Hopsi celo njegov prvi klub na profesionalni ravni. Chris je tudi član južnoafriške izbrane vrste.


Na delu v tujini - Alex Stepheson

30.04.2014

Na delu v tujini - Alex Stepheson

Pred začetkom letošnje sezone so v Unionu Olimpiji tri okrepitve poiskali v Združenih državah Amerike. Malo pred njenim koncem lahko v zeleno-belem dresu gledamo samo še eno, 26-letnega Alexa Stephesona, ki prihaja iz Los Angelesa. Pred prihodom v slovensko prestolnico je igral v ligi NCAA, kjer je bil dve leti član univerze v Severni Karolini, potem pa se je zaradi osebnih razlogov odločil kariero nadaljevati bližje domu in se preselil na univerzo v Južni Kaliforniji. Ker ga po koncu študija na naboru lige NBA ni izbralo nobeno moštvo, se je odločil športno pot nadaljevati na stari celini. V sezoni 2011/12 je postal član grškega Panioniosa. Vendar si tistega leta ne bo zapomnil le po dobrem, pred končnico grškega prvenstva si je strgal kolenske vezi, kar ga je za eno leto oddaljilo od košarkarskih igrišč. V tem času se je popolnoma posvetil rehabilitaciji, nato pa je prišla ponudba iz Ljubljane ...


Na delu v tujini - Barbara Nagy

18.04.2014

Na delu v tujini - Barbara Nagy

Slovenska ženska nogometna liga šteje devet klubov. Po zmagi nad Pomurjem v 13. krogu je konec tedna vodstvo na lestvici prevzela ekipa Rudar Škale, v njenem igralskem kadru pa najdemo Madžarko Barbaro Nagy. Gre za triindvajsetletno vezistko, ki se znajde tudi v branilski vrsti. Barbara prihaja iz vasi Lovaszi, ki ima približno tisoč petsto prebivalcev in leži v bližini slovenske meje. Slovenija je zanjo prva izkušnja s tujino. Svojo nogometno pot je začela pri Viktorii iz Szombathelyja, že pri šestnajstih pa je odšla v Pomurje, kjer je ostala pet sezon. Zdaj je tretje leto članica Rudarja. Čeprav igra za slovenski klub živi na Madžarskem, v Velenje pa se vozi na treninge in tekme. V preteklosti je bila tudi članica madžarske reprezentance, a je zaradi neurejenih razmer opustila igranje za izbrano vrsto.


Na delu v tujini - Arghus Soares Bordignon

11.04.2014

Na delu v tujini - Arghus Soares Bordignon

V sezoni 2011/12 je nogometni prvak iz Maribora v svoje vrste pripeljal branilca iz Brazilije. Arghus Soares Bordignon je bil takrat star 23 let, igral pa je v domovini, in sicer v tamkajšnji tretji ligi. Slovenija ni njegova prva izkušnja s tujino, saj je kot mladinec igral za Reggino. Italijani so mu dali tudi državljanstvo, tako da pri nas nima statusa tujca. Arghus, ki je znan po svoji agresivnosti in nepopustljivosti, prihaja z juga največje južnoameriške države. Rojen je bil v Alegreti, svoj dom pa ima v Canoasu, ki ima z okolico prek dva milijona prebivalcev in je približno petnajst kilometrov oddaljen od Porto Alegreja. V Mariboru mu družbo delata žena in hči.


Na delu v tujini - Zeni Husmani

31.03.2014

Na delu v tujini - Zeni Husmani

Zeni Husmani je triindvajsetletni makedonski nogometaš, ki se je julija 2012 iz hrvaškega Šibenika preselil v Domžale. Zelo hitro je postal tudi eden pomembnejših členov prvoligaša iz mesta ob Kamniški Bistrici, za katerega je na 42 tekmah zabil tri gole. Zadnjega prav prejšnji konec tedna, ko je njegova ekipa s 3:0 odpravila Zavrč. Husmani ima v svoji nogometni osebni izkaznici zapisano, da je nastopal za makedonsko reprezentanco do enaindvajsetega leta starosti, zdaj pa si želi, da bi ga selektor Boško Đurovski povabil tudi v člansko izbrano vrsto. Čeprav je rojen v Čegranah blizu Gostivarja, je večino svojega življenja preživel na Hrvaškem. Pri sedmih letih se je z družino preselil v Knin, kjer je igral za tamkajšnji klub Dinara, nato pa bil pred prihodom v Slovenijo še pet let član prej omenjenega Šibenika.


Na delu v tujini - Gabriel Junior Eteme

22.03.2014

Na delu v tujini - Gabriel Junior Eteme

V igralskem kadru nogometnega kluba Olimpija je letos tudi Afričan. To je enaindvajsetletni Gabriel Junior Eteme Mbatama, ki prihaja iz Kameruna. Natančneje, doma je v največjem mestu države, ki jo najdemo na zahodu osrednjega dela črne celine, Douali. Gabriel je pred prihodom v Slovenijo igral za drugo ekipo francoskega prvoligaša Sochauxa. Tja se je preselil, ko so ga ogledniki tega kluba gledali na dvobojih kamerunske reprezentance do sedemnajstega in osemnajstega leta starosti, katerih član je bil, in ga povabili v svojo nogometno šolo. Gabriel igra na mestu vezista, v Franciji pa ga čakata dekle in otrok.


Na delu v tujini - Tavelyn James

19.02.2014

Na delu v tujini - Tavelyn James

Pri košarkarskih državnih prvakinjah iz Celja so pred začetkom sezone iskali organizatorko igre. Ker v Sloveniji primanjkuje tovrstnih igralk, so se ozrli onkraj naših meja. Tako je v Athlete prišla Američanka Tavelyn James in kmalu se je izkazalo, da so imeli v klubu veliko sreče pri izbiri. Štiriindvajsetletnica, ki je doma iz Detroita, a se je lani preselila v Atlanto, je bila leta 2011 članica ameriške reprezentance na panameriških igrah, kjer je bila druga strelka ekipe. O njeni kakovosti govori še več drugih dejstev. Za njo je izjemna kariera v študentski ligi NCAA. Leta 2012 jo je pred začetkom sezone v svoj pripravljalni tabor povabil prvak lige WNBA Minnesota Lynx, a se ji ni uspelo prebiti v končno ekipo dvanajstih igralk. Danes je daleč najboljša strelka jadranske lige. Ob tem je pravi vodja ekipe iz Knežjega mesta. Slovenija ni njena prva izkušnja s tujino, saj je bila v pretekli sezoni članica izraelskega kluba Elitzur Holon.


Na delu v tujini - Hristijan Denkovski

29.01.2014

Na delu v tujini - Hristijan Denkovski

V zadnjih letih se slovenski nogometni prvoligaši za morebitnimi okrepitvami vse pogosteje ozirajo v Makedonijo. Najboljšo reklamo je najjužnejši republiki bivše Jugoslavije v nogometnem smislu pri nas prav gotovo naredil Agim Ibraimi, ki je pustil velik pečat v Olimpiji, Nafti in še posebej v Mariboru. Morda bo šel po njegovih stopinjah tudi Hristijan Denkovski. Devetnajstletni vezist je član kranjskega Triglava, tam pa nima statusa tujca, saj ima tudi bolgarski potni list. Makedonski reprezentant do devetnajstega leta starosti je v Slovenijo prišel maja lani, ko so ga v svoje vrste povabili Domžalčani. Gorenjska prestolnica je njegovo domovanje od avgusta. Hristijan sicer prihaja iz Skopja, kjer je bil član tamkajšnjih klubov Cementarnice in Rabotničkega. V prvem delu letošnjega prvenstva zaradi poškodbe ni veliko igral, zato si želi, da bi svojo kakovost lahko pokazal v nadaljevanju sezone.


Na delu v tujini - Huda Hamruni

15.01.2014

Na delu v tujini - Huda Hamruni

Iz ženskega košarkarskega kolektiva Athlete Celje je izšlo že kar nekaj odličnih igralk, ki so nato svojo športno pot uspešno nadaljevale v najboljših klubih stare celine. Star slovenski pregovor pravi, da dober glas seže v deveto vas, zato ni presenetljivo, da se je pred začetkom sezone v knežje mesto preselila najobetavnejša afriška košarkarica. To je Tunizijka Huda Hamruni. Devetnajstletnica iz obmorskega mesta Nabeul, ki ima okoli šestdeset tisoč prebivalcev in leži na severovzhodu države, v višino meri 188 centimetrov ter se najbolje znajde na položaju krila. Na zadnjem afriškem prvenstvu za košarkarice do osemnajstega leta starosti, ki ga je leta 2012 organiziral Senegal, je reprezentanca Tunizije v dvoboju za tretje mesto po podaljšku izgubila z Egiptom. Huda je bila najboljša strelka in skakalka turnirja.


Komentar
Jaz ne verjamem, ona morda pa
Potem ko se skoraj do konca nisem mogel pritoževati nad pogoji, v katerih smo na pravkar končanem svetovnem prvenstvu delali predstavniki sedme sile, se je organizatorjem v tem pogledu nekoliko zalomilo prav okrog velikega finala.
Andrej Miljković
RSS Facebook

© 2012 Salomon d.o.o.

Vse pravice pridržane