stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Oglasno sporočilo
Oglasno sporočilo
0 08.03.2024 15:35:18

Smučarska zveza Slovenije za večjo dostopnost smučanja

Pogovor z Urošem Zupanom in Juretom Koširjem, ambasadorjema projekta Šolar na smuči.

Projekt Šolar na smuči že devet let izvaja Smučarska zveza Slovenije (SZS). »Srž projekta leži v zasledovanju dostopnosti smučanja«, poudarja direktor SZS Uroš Zupan, ki vključevanje mladih generacij v smučanje zagovarja že od svojih študentskih let. Z željo po gojenju ljubezni do smučanja pri mladih so projekt podprli tudi Združenje gorskih centrov,  Zavod za šport Republike Slovenije in Policija. Kljub temu pa, kot navaja Zupan, ostaja velik neizkoriščen potencial za večjo integracijo smučanja v slovensko družbo, začenši z večjo vpletenostjo smučarskih centrov v Sloveniji.

V okviru projekta je SZS do danes že več kot 20.000 otrokom omogočila spoznavanje s smučanjem in tekom na smučeh. Brezplačen dan učenja novih prvin otrokom ponudi strokovno okolje, kjer se lahko razvijajo in hkrati zabavajo, velik del otrok v okviru projekta celo prvič stopi na smuči.

Razpoložljiva mesta so zapolnjena v pol ure

Kljub pobudam SZS in velikemu zanimanju iz strani šol, enakega zanimanja po sodelovanju ni zaznati pri določenih smučarskih centrih. »Zanimanje pri šolah je izredno veliko in razpoložljiva mesta se zapolnijo v pol ure, kar nam nakazuje, da je povpraševanje veliko večje od razpoložljivih kapacitet. Te omejujemo predvsem zaradi manjše zainteresiranosti določenih smučarskih centrov, ki se očitno ne zavedajo priložnosti tega projekta,« navaja Zupan.

Akciji se je že skoraj v samem začetku pridružil nekdanji vrhunski smučar Jure Košir. S smučanjem se tekmovalno sicer ne ukvarja več, že osem let pa svojo ljubezen do smučanja v okviru projekta Šolar na smuči prenaša na mlade: »Otroci izjemno uživajo. Tudi tisti, ki so prvič na smučeh. Morda tisti še najbolj,« opiše in doda, da otroci po dnevu na smučeh domov vedno odhajajo nasmejani.

Šolar na smuči (00000003)


Vse se začne pri otrocih

Zupan je že kot študent razmišljal o dostopnosti smučanja za otroke. Z željo po omogočanju smučanja za vse je na to temo napisal celo diplomsko delo. »Takoj po koncu tekmovalne kariere v alpskem smučanju sem se kot študent vključil v delo z mladimi smučarji v matičnem društvu,« pripoveduje Zupan in pojasni, da je dostopnost smučanja za otroke že takrat upadala zaradi infrastrukturnih možnosti in snežnih pogojev. »Ker nam je bilo v interesu, da na smuči spravimo čim več otrok in jim predstavimo ta izjemno lep šport, smo začeli sistematično delati z lokalnimi vrtci in osnovnimi šolami in novačiti otroke na tedenske tečaje. Akcija se je izkazala kot zelo uspešna v vseh pogledih in uporabil sem jo tudi za pisanje diplomske naloge na Fakulteti za šport, kjer smo koncept teoretično razširili na nacionalni nivo,« še pove Zupan.

Da je pomembno začeti pri najmlajših, se strinja tudi Košir: »Vselej zagovarjam telesno aktivnost. Na splošno sem mnenja, da se v slovenski družbi premalo poudarja pomen redne telesne vadbe. Vse pa se seveda začne pri otrocih.«

Šolar na smuči2


Popotnica za celo življenje

Zupan dodaja, da je eden glavnih ciljev na smuči spraviti celotne generacije otrok: »Naš ultimativni cilj že ob začetku projekta je bil, da bi uspeli v eni zimi smučarsko ozavestiti celotno generacijo tretješolcev v teku na smučeh in četrtošolcev v alpskem smučanju. Za dosego tega cilja se bo v projekt morala še bolj konkretno vključiti država, ki sicer projekt delno podpira tudi finančno, preko Zavoda za šport Republike Slovenije. Vzvodi države pa so tudi drugje, predvsem na relaciji do gorskih centrov.«

»Otrokom pa na ta način ne bi omogočili zgolj telesne aktivnosti. Šport namreč ponuja veliko več kot gibanje,« še poudarja Košir: »Meni je šport oziroma smučanje dalo ogromno. Spoznal sem veliko ljudi, naučil sem se jezikov, videl sem svet. Prav tako mi je šport omogočil platformo za poslovno delovanje. Predvsem pa mi je dal izjemno zanimivo mladost.«

SZS je več kot 20.000 otrokom omogočila spoznavanje s smučanjem in tekom na smučeh

Članki iz rubrike