stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

bk
bk
0 22.03.2024 20:53:40

Triglav in Crvena zvezda začenjata finale lige IHL: V pričakovanju šahovske partije

Luka Vovk
Potem ko so v prvem krogu končnice lige IHL v tretjem tednu februarja izpadli lanski in še vedno aktualni prvaki z Jesenic, je postalo jasno, da bo to sezono na prestol tekmovanja, v katerem se dokazujejo slovenske, hrvaške in srbski ekipi, sedla druga.

V igri sta zdaj ostali samo še dve moštvi, najboljša kolektiva rednega dela Crvena zvezda in Triglav, tisti, ki bo prvi prišel do treh zmag, bo sezono končal na najlepši način.

Srbsko moštvo je to sezono pokazalo najbolj prepričljivo obličje in nič presenetljivega ni bilo, da si je Crvena zvezda v rednem delu bolj ko ne podredila praktično vsakega tekmeca. Na 18 tekmah so rdeče-beli izgubili zgolj tri obračune in s tem nakazali, da se tudi v prihodnjih mesecih ne bodo zadovoljili z ničimer drugim kot zgolj z naslovom najboljšega v tem regionalnem tekmovanju.

crvena zvezda hokej
vszi

Spored finalne serije
Sobota, 23. marec: Crvena zvezda – Triglav (17.15)
Sreda, 27. marec: Triglav – Crvena zvezda
Sobota, 30. marec: Crvena zvezda – Triglav
Sreda, 3. april: Triglav – Crvena zvezda*
Sobota, 6. april: Crvena zvezda – Triglav*
* po potrebi

V ligi IHL srbski prvak sicer tekmuje od vsega začetka, od sezone 2017/18 in prav vsako sezono so se Beograjčani prebili vsaj med najboljše štiri ekipe. Najsrečnejši so bili sicer v srbski prestolnici v sezoni 2018/19, takrat je Zvezda prvič in doslej zadnjič visoko nad glave dvignila pokal za šampiona, tistikrat so v finalu premagali Kranjčane.

DVE OBLIČJI
Ni skrivnost, da je to hokejsko okolje zelo prepredeno z ruskim. Več sezon v vlogah nosilcev igre nastopajo ruski igralci, v klubu se lahko pohvalijo tudi z nekaj ruskimi trenerji. Zanimivo je to, da ima ravno zaradi teh Crvena zvezda dve obličji. Eno, ki smo mu priča v dvorani Pionir, drugo, ki ga vidimo na večini tekem v gosteh. Večina ruskih okrepitev – tako je bilo večino sezone – namreč ne hodi na tekme na Hrvaško in v Slovenijo zaradi vizumov, ki jih je Rusom težje pridobiti. Zato so na domači ledeni ploskvi bolj prepričljivi, a ne nepremagljivi. V rednem delu so v Pionirju na primer slavili mladi železarji, v polfinalni seriji jih je na domačem ledu presenetil tudi Sisak. Srbi bodo imeli prednost domače ledene ploskve, Triglav bo moral v lovu na pokal tako vsaj enkrat zmagati v Beogradu.

TRENER NEKDAJ V DRUŽBI NAŠIH LEGEND
Zvezdo zadnji dve sezoni vodi Igor Kosović, nekdaj jugoslovanski reprezentant, ki je v dresu nekdanje države drsal v času, ko so to počeli tudi njegovi soigralci Mustafa Bešić, Jože Kovač, Murajca Pajić, Igor Beribak, Zvone Šuvak, Marjan Gorenc, Cveto Pretnar in Dominik Lomovšek, če naštejemo samo nekaj slovenskih legend.

triglav hokej 24 lv
Luka Vovk

Športni del kluba vodi Nenad Stojkov, s katerim smo se pogovarjali o vsem dogajanju. "Zelo smo zadovoljni, da smo se uvrstili v finale lige IHL, česar pa na začetku sezone nismo postavili za cilj, o tem nismo niti razmišljali. Šele ko je bila sezona v polnem zamahu, ko smo stopnjevali formo, pridobivali samozavest, smo po tiho začeli razmišljati o čem več," nam je povedal Stojkov.

Izida obračunov v tej sezoni
25. oktober
Crvena zvezda – Triglav 5:1 (1:0, 1:1, 3:0)
Strelci: Novaković 2, Podunovac, Zwick, Leštaric/Potočnik

24. januar
Triglav – Crvena zvezda 6:1 (3:1, 2:0, 1:0)
Strelci: Potočnik 2, Bošković, Bertoncelj, Gorše, Grošelj/Novaković

VERJETNO ENE OD NAJPOMEMBNEJŠIH TEKEM V KARIERAH
Na poti do finala je Crvena zvezda najprej s 3:0 v zmagah izločila rojake iz Novega Sada, kar je bilo teže narediti, kot je videti, nam je zatrdil naš sogovornik. "Ta serija nam je pomagala dvigniti formo za obračune s Siskom, ki je eden najbolj organiziranih klubov v celotni regiji. V polfinalu so naši igralci pokazali veliko srca in moči, uvrstitev v finale pa je za nas res velik uspeh. Fantje so zdaj zelo motivirani in pripravljeni, da bodo verjetno igrali ene od najbolj pomembnih tekem v svojih karierah," je nadaljeval Stojkov.

Nato se je športni direktor Crvene zvezde ozrl še v vrhunec sezone. "Triglav je naš športni prijatelj in obenem naš velik rival. Upamo, da bo finalna serija v prvi vrsti postregla z dobrim hokejem," se nadeja Stojkov: "To bo odlična promocija hokeja v Srbiji. Tekme bo prenašala televizija, in če po tem finalu v hokej privabimo še kakšnega otroka, bo to za nas še večji uspeh."

crvena zvezda hokej
vszi

Vsi izidi končnice lige IHL
Četrtfinale
Crvena zvezda – Vojvodina 5:2
Vojvodina – Crvena zvezda 3:4
Crvena zvezda – Vojvodina 6:3
*opomba: Crvena zvezda je serijo dobila s 3:0.

Triglav – Medveščak 8:1
Medveščak – Triglav 1:9
Triglav – Medveščak 12:2
*opomba: Triglav je serijo dobil s 3:0.

Sij Acroni Jesenice – Zagreb 1:3
Zagreb – Sij Acroni Jesenice 6:1
Sij Acroni Jesenice – Zagreb 2:3
*opomba: Zagreb je serijo dobil s 3:0.

Slavija Junior – Sisak 6:2
Sisak – Slavija Junior 6:2
Slavija Junior – Sisak 5:1
Sisak – Slavija Junior 3:1
Slavija Junior – Sisak 0:2
*opomba: Sisak je serijo dobil s 3:2.

Polfinale
Crvena zvezda – Sisak 3:4 (kazenski streli)
Sisak – Crvena zvezda 1:4
Crvena zvezda – Sisak 3:2
Sisak – Crvena zvezda 2:3
*opomba: Crvena zvezda je serijo dobila s 3:1.

Triglav – Zagreb 3:1
Triglav – Zagreb 4:1
Zagreb – Triglav 2:5
*opomba: Triglav je serijo dobil s 3:0.

V Beogradu so zadovoljni s prednostjo domačega ledu in verjamejo, da je to eden od pomembnih dejavnikov, ki bi jim prinesel drugi naslov prvaka lige IHL. "Sicer upamo na dobro, fair play igro, igro, v kateri bomo uživali vsi. Triglav je v naših očeh v vlogi favorita, mi bomo čakali na svoje priložnosti. Vedno je težko igrati v finalu, malenkosti pa bodo tiste, ki bodo te tekme, to serijo odločile," je še sklenil Nenad Stojkov.


VARLJIVA POSEST PLOŠČKA
Kranjski klub, ki se je vsako sezono prebil vsaj med najboljšo četverico, bo v tej sezoni kot zadnji v Sloveniji v ogenj pošiljal svojo prvo ekipo, in ta točno ve, s čim se bodo v prihodnje spopadali, soočali. Glavni trener Dejan Varl nam je takoj začel naštevati tekmečeve karakteristike. "Gre za čvrsto in izkušeno moštvo, ki igra na dobri ravni. Zvezda je dobra v tranziciji, v protinapadih, igralci dobro razumejo igro. Včasih tekmecu prepusti posest ploščka, ti da občutek prevlade, nato pa hitro udari. Hitro kaznuje napake, v finalu pričakujem šahovske partije, zmagal bo tisti, ki bo naredil manj napak," je razlagal strateg, ki zadnje treninge s svojimi varovanci pili predvsem taktične zamisli.

IGRALCI Z IZKUŠNJAMI
Po treh tekmah polfinala so imeli triglavani, ki so doslej osvojili dva naslova, nekaj dni, da so si spet popolnoma napolnili baterije. Varl, ki je prvo ekipo Triglava prevzel pred to sezono, je vesel, ker so igralci zdravi. Težava je "le" v tem, da bo sočasno Triglav igral tudi v finalu lige do 19 let in mlajši del ekipe se bo popolnoma posvetil temu, čeprav bi jih še kako radi imeli na tekmah finala lige IHL. Še dobro, da so se orli pred polfinalom okrepili s "celjsko" trojko, Jašo Jenkom, Timom Dolinarjem in Nikom Širovnikom. "Dobili smo igralce, ki so vso sezono igrali na višji ravni, igralce, ki imajo veliko izkušenj igranja končnic, točno vedo, kaj je in kaj prinaša playoff," je o nadvse dobrodošlih okrepitvah še nekaj povedal naš sogovornik.

dejan varl triglav 24 lv
Luka Vovk

MOGOČE JE LAŽJE V FINALE VSTOPITI V VLOGI IZZIVALCA
Lanski finalisti so se sicer prek prvih dveh krogov končnice "sprehodili", saj niso izgubili niti enega dvoboja, na kar so v gorenjski prestolnici zelo ponosni, a Srbi jih tudi sicer postavljajo v vlogo favorita. "Mogoče je lažje v finale vstopiti v vlogi izzivalca," je na to odgovoril nekdanji slovenski reprezentant, ki ga je pri Crveni zvezdi najbolj prepričala konstantnost, ki jo Beograjčani kažejo celotno tekmovalno leto. "Morali bomo biti zelo disciplinirani in pravi. Načrt igre bo jasen, če se ga bomo držali, bomo uspešni. Treba je upoštevati, da je to finale, vsaka tekma bo zgodba, bitka zase," je jasno Varlu.
Triglav je lani sicer Beograjčane izločil v polfinalu.

Članki iz rubrike