evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

zšis-spk
zšis-spk
0 07.05.2024 11:31:10

Želje ima tudi Slovenija

V Laškem je vse nared za spektakel, svoje ambicije in cilje ima tudi mlada igralka Karin Praček.
ROBI VERBAJS
Leto je naokoli, maj pa je že dve desetletji rezerviran za največji namiznoteniški turnir za svetu za športnike invalide. Tudi letos bo Slovenija v Laškem med 7. in 11. majem gostila že 19. I Feel Slovenia Thermana Open. Turnir organizira Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite. Dobro utečeni in v vseh bitkah preizkušeni organizacijski odbor vodi Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK.

V času tekmovanja bomo imeli na voljo organizirane prevoze z električnimi avtomobili in okolju bolj prijaznimi avtobusi. Turnir je namenjen gibalno oviranim osebam – parašportnikom, tako da je infrastruktura v celoti prilagojena in dostopna osebam z omejeno mobilnostjo.



Desetčlanska reprezentanca

Na tem mestu vas iskreno vabimo, da se nam pridružite na turnirju, ki bo potekal v Športni dvorani Tri lilije. Prenovljena športna dvorana, tudi z novim parketom, je dostopna in s svojim arhitekturnimi rešitvami prilagojena invalidom. Razlog več za vaš obisk, točneje kar 10 razlogov več, pa predstavlja desetčlanska slovenska reprezentanca, ki bo nastopila v Laškem. Zanjo bodo igrali Luka Trtnik, Ljubiša Gajić, Karin Praček, Gašper Mlakar, Andreja Dolinar, Barbara Meglič, Primož Kancler, Peter Jereb, Edi Ravnjak in Tomaž Ravnjak.



"Na domačem mednarodnem prvenstvu bo slovenska reprezentanca nastopila z 10 igralci. Pri vodenju reprezentance mi bo tako kot že letos v Lignanu pomagal Bojan Lukežič. Gre za mešanico mladih in izkušenih igralcev. Vemo, da gre za zelo močan turnir, in vsaka zmaga bo prinesla pomembne točke na svetovni jakostni lestvici. Gremo v boj v upanju na kakšen vrhunski rezultat," je pred začetkom povedal trener Ožbej Poročnik.



Skoraj ves svet v Laškem

"Počaščeni in ponosni smo, ker v Laškem vnovič organiziramo največji turnir na svetu. To bo letošnji največji turnir, večji tudi od turnirja na paralimpijskih igrah v Parizu. Letos imamo v Laškem spet zbrano vso svetovno elito, manjka le Kitajska," Gorazd Vecko, športni direktor turnirja, ne skriva navdušenja nad turnirjem, kjer bodo tekmovali športnice in športniki iz 45 držav. Skupno jih bo 273, poleg njih še 197 spremljevalnih oseb. "Najboljši bodo v Laško prišli, da pridobijo pomembne točke za boljše izhodišče na paralimpijskem turnirju v Laškem. Turnir v Sloveniji je eden od dveh turnirjev na svetu s faktorjem 40, kar prinaša bogat iztržek točk za vse, ki v Parizu ciljajo najvišje," je Vecko povedal o pomenu turnirja. Opazno je tudi to, da so se reprezentance odločile v Laško poslati svoje najboljše igralke in igralce. Vsem je jasno: pred vrati so paralimpijske igre, vrhunec štiriletnega trenažnega procesa.



Veličasten razvoj

Tekmovanje se bo začelo v torek, 7. maja, nadaljevalo pa v sredo in četrtek. Petek in sobota bosta v znamenju dvojic in mešanih ekip. Vecko je tista strokovna avtoriteta, ki je najbolj kompetentna za oceno razvoja parašporta, konkretno namiznega tenisa. "Parašport se razvija, raste in bliskovito napreduje. Tako po nastopih in igrah kot po kvaliteti. Še vedno so sveži in navdušujoči odmevi po turnirju Singapore Smash 2024, kjer so se predstavili tudi parašportniki. Publika jih je z velikim navdušenjem pozdravila in sprejela, tudi zavoljo dih jemajočih potez in točk. Poleg tega vse več parašportnikov igra po najmočnejših ligah, tudi zunaj Evrope. Vse bolj prisoten pa je tudi trend, da si igralke in igralci izkušnje nabirajo v posameznih akademijah, ki lahko na enem mestu s svojo celostno ponudbo dajo več kot klubi in reprezentance," je Vecko razlagal o kvaliteti in razmahu parašporta, s tem pa tudi o razmahu in razvoju organizacije velikih mednarodnih dogodkov.



Minilo je 20 let

Prvič so v Laškem turnir organizirali leta 2004, ko se je na njem pomerilo 176 tekmovalk in tekmovalcev iz 21 držav. Tedaj so se najbolj izkazali Francozi, ki so osvojili kar 25 kolajn: 10 zlatih, 11 srebrnih in štiri bronaste. Odlična je bila tudi naša sedanja reprezentantka Andreja Dolinar, ki je osvojila dve zlati kolajni – v posamični in ekipni konkurenci skupaj z nekdanjo paralimpijsko prvakinjo Matejo Pintar Pustovrh, ki je bila bronasta med posameznicami. Z organizatorskimi izkušnjami je turnir iz leta v leto postajal pomembnejši športni dogodek, z izjemo leta 2007, ko je gostiteljstvo prevzela Kranjska Gora, pa je vsa leta potekal v Laškem. Leta 2008 so prvič sodelovali športniki iz več kot 30 držav, leta 2015 pa je število sodelujočih držav naraslo na 40.



Prenovljena dvorana

V Laškem se parašportniki počutijo dobrodošle in sprejete. Letos imajo na voljo tudi prenovljeno športno dvorano Tri lilije. Investicijo sta sofinancirala ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport v znesku 250 tisoč evrov in Fundacija za šport, ki je prispevala 38.744 evrov. Naložba je vključevala dva sklopa del. Prvi sklop se je nanašal na posodobitev sistema hlajenja, drugi pa na zamenjavo dotrajanega športnega parketa, popravilo in čiščenje izvlečnih tribun ter risanje črt in barvanje parketa. "Navdušeni smo nad prenovljeno dvorano, ki Laškemu odpira nove dimenzije in možnosti razvoja športnega turizma," je jasen Vecko, ki bo tik pred paralimpijskimi igrami, sredi poletja, v Laškem pripravil najmočnejši trening kamp. Udeležbo je potrdilo več deset držav, pridejo pa ekipe, katerih člani na paralimpijskih igrah navadno osvojijo med 25 in 35 kolajn.

Članki iz rubrike