Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
0 26.04.2024 20:35:32

Pravega vrha ne moreš doseči

JERNEJ ŠERJAK
V koprskem gledališču je bila sedemnajsta podelitev nagrad Plesne zveze Slovenije (PZS) tistim posameznikom, plesnim parom in plesnim skupinam vseh tekmovalnih zvrsti, ki so v lanskem letu s svojimi tekmovalnimi dosežki največ prispevali k ugledu slovenskega tekmovalnega plesa doma in v svetu.

Po mnenju mnogih je bila prireditev najboljša do zdaj, saj je potekala na gledališkem odru, kamor po mnenju predsednice sekcije za moderne tekmovalne plese Fione Johnson ples tudi sodi, saj je v prvi vrsti kultura. Veliko je k vzdušju prispevala še pevka Maja Keuc, ki je plesalce zelo hitro spravila v gibanje, na handpan pa jo je spremljal Tilen Zakrajšek. Prireditev je vodil Nejc Osovnikar, hip hop plesalec in trener ter novopečeni plesni sodnik.

Najboljša plesalka je postala Maša Colja iz ljubljanskega kluba Libero, ki je povedala, da ji nagrada pomeni potrditev, da je na pravi poti. Tudi na lovorikah ne bo počivala, pravi mlada hip hop plesalka: "Pravega vrha niti ne moreš doseči, saj je vedno še nekaj prostora za izboljšave."

Bolero na vrh pripeljalo več stvar

Najboljši solist je Jakob Kavšek, ki je odličja prejemal za svoje nastope v showu, jazzu in modernu. Skupina Connection je v koreografiji Matevža Česna postala skupina leta 2023, formaciji leta sta postali Shabba, katere koreografinja je Ana Vodišek, ter Bella Hadid, ki so jo sestavili Matevž Česen, Tian Ćehić, Lara Šlibar in Jakob Kavšek. Najboljši dvojici preteklega leta so postali Lara Šlibar in Tian Ćehić ter Maja Železnikar in Alex Istenič. Koreografiji obeh je pripravil Tian Ćehić, prav vsi našteti pa prihajajo iz ljubljanskega Bolera. Direktor omenjenega plesnega centra Zoran Kljun trdi, da so vrhunski rezultati odraz dolgoletnega dela, da imajo plesalci tudi prostorske možnosti, kjer lahko brezskrbno trenirajo, da imajo dobre trenerje, ki se z leti gradijo: "Ves strokovni kader je zrasel iz naših vrst, zato so tudi zvesti, vsi so v rednem delovnem razmerju. Vsi so bili nekoč tekmovalci, zato vedo, kaj je motivacija – in to je uspeh. Vsi so tudi strokovno podkovani, imajo plesno izobrazbo. Velik povezovalni člen je Nika Kljun. Kot slovenska ambasadorka plesa ima slovenski ples v srcu in tudi ona je bila in še vedno je motivacija za naše plesalce."

Najboljša v SLP

Med plesalci standardnih in latinskoameriških plesov (SLP) sta par leta postala Maša Kastelic in Akim Pekunov, ki sta s trenerji Natašo Ambrož, Vedranom Čelićem in Blažem Pocajtom iz ljubljanskega kluba Feniks posegala po odličnih uvrstitvah doma in v tujini.

Zaključek tekmovalne kariere

Najboljša med rock'n'roll plesalci sta postala Gaja Malovrh in Jaka Južnič, ki pod vodstvom Boštjana Pavčka trenirata v ljubljanskem klubu Plesno mesto. Nagrada jima je pomenila tudi lepo priznanje ob zaključku njune tekmovalne kariere, je povedal Južnič: "Po 23 letih tekmovanj sem začutil, da je to konec moje tekmovalne poti, poleg tega pa nas ni na svetovnih igrah leta 2025, kar je bil najin dolgoročni cilj, a je zdaj padel v vodo. Moram tudi priznati, da je zdaj lažje, kot sem mislil, da bo." Oba z Malovrhovo imata tudi opravljeni trenerski licenci, zato se od plesa ne bosta povsem poslovila, Južnič pa že ve, kaj bo svetoval mladim tekmovalcem, ki bodo prvič odšli na tekmo: "Naj uživajo! Pa tudi drugič in tretjič. In še mnogokrat. Naj ne prehitevajo! Prehitro želijo biti najboljši, zato prehitro odnehajo."

Po stopnicah

Podobno trdi tudi ena od ustanoviteljic kluba, kjer sta Malovrhova in Južnič trenirala, Anita Vihtelič: "Nobena 'instant' zadeva nas ničesar ne nauči. Nasprotno! Pretiravanje lahko privede do poškodb, slabih odnosov, nezdrave tekmovalnosti ... Treba je počasi stopati po stopnicah znanja in izkušenj. Včasih se zgodi tudi padec po stopnicah napredka, zato je treba plesalce v prvi vrsti naučiti vztrajati in postopno s sposobnostjo in starostjo plesalca osvajati nova znanja."

Rasli so jima pred očmi

Plesalci Plesnega mesta so prejeli tudi več plaket PZS, Vihteličeva pa je ob tem poudarila, da je večina njihovih nagrajencev svojo plesno pot začela v predšolskih letih: "Vsa leta smo jih opazovali, kako rastejo, se razvijajo in se z vsakim korakom bližajo svojim sanjam. Še bolj sva z Markom Hrenom ponosna na naše trenerje in koreografe, ki smo jih prav tako vzgojili iz svojih vrst plesalcev. Vsak uspeh nosi v sebi delček naše skupne zgodbe."

Nagrada za vse

"Plaketa je nagrada za vse vpletene v procesu treninga, za ves trud, strokovnost, vodenje, podporo in vsa odrekanja ter močna spodbuda za nadaljnje delo. Klub, plesalec, trener in starši moramo delovati složno, in ko nam v napornih trenutkih pade motivacija in ne gre vse po načrtih, nam tovrstna priznanja dajejo nov smisel in zagon. S priznanjem pridobivamo zaupanje v strokovno delo ter krepimo medsebojne vezi," je povedala Ana Medvešček, vodja kluba Šinšin iz Kamnika, katerega plesalci so prav tako prejeli lepo število plaket.

Ostanejo spomini

"Ko si aktiven tekmovalec, so vrhunski rezultati tvoj cilj, pokali in priznanja pa plačilo za tvoj znoj in odrekanje. Po zaključku kariere se na pokalih počasi nabere prah, a čarobni prah se spremeni v spomine na plesne trenutke, ki ostanejo večni. Plesalci z leti pozabimo na rezultate, nikoli pa ne pozabimo na plesne prijatelje in trenutke, ki smo jih preživeli s plesom, zaradi plesa ... za ples," je zaključila Vihteličeva.

Zmagovalec brez kolajne

Na slavnostni prireditvi PZS je za presenečenje poskrbel voditelj Osovnikar, ali bolje Vid, ki je na Osovnikarjevo pobudo zaplesal pred povabljenci na prireditvi. "Vid se je zaradi bakterije, ki se je naselila v njegovo telo, moral mnogo stvari naučiti na novo. In tako je, po mojem mnenju, postal tudi eden najboljših plesalcev poppinga. In v mojih očeh je vsak trening z njim zmaga," je pojasnil Osovnikar.

Članki iz rubrike