nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

PATRICIA NAGASHI BRILLI
PATRICIA NAGASHI BRILLI
0 19.04.2024 10:53:15

Zlato za Feniks

Srečo Katona
V začetku meseca je v ljubljanskem Austria Trend hotelu potekalo državno prvenstvo v latinskoameriških plesih. Popoldne so se za naslove najboljših pomerile solistke, plesalo jih je 24, zvečer pa se je 43 plesnih parov potegovalo za nazive državnih prvakov v vseh starostnih kategorijah.

Sodniški panel je štel sedem članov: Natalija Banovič, Karmen Intihar, Emil Ketiš, Miran Pritekelj, Andrej Škufca, Marko Tumpej in Šana Vodnik. Nad njimi je v vlogi glavnega sodnika bdel Niko Basarič.

Naslov državnih prvakov v članski kategoriji sta ubranila Maša Kastelic in Akim Pekunov iz ljubljanskega plesnega kluba Feniks, ki sta si tri tedne pred tem priplesala tudi zmago v standardnih plesih.

Zmaga je potrditev in motivacija

"Zmaga pomeni potrditev zastavljenega načrta dela in dodatna motivacija za pripravo na uradna evropska in svetovna prvenstva. Pričakovanja so uvrstitev med najboljših 24 parov na svetu in se približati polfinalni uvrstitvi v posamičnih disciplinah. V kombinaciji pa, po osvojitvi bronaste kolajne novembra lani na svetovnem prvenstvu, merita na sam vrh," pojasnjuje Urška Pocajt iz kluba Feniks.

Viceprvaka sta postala Ana Gedl in Nino Djordjević iz plesnega centra Samba iz Maribora. Na tretje mesto pa sta priplesala Neža Colja in Stefan Chiari iz ljubljanskega društva Diamant.

Prijetno vzdušje

Vzdušje na tokratnem tekmovanju je bilo po pričevanju obiskovalcev precej prijetnejše kot državno prvenstvo v standardnih plesih, čemur nekako pritrdi tudi Metka Mesesnel Bizilj iz kluba Feniks, ki je bila na obeh prvenstvih v vlogi moderatorke: "Na vseh tekmovanjih, ki jih vodim, se trudim držati dobro vzdušje in moram pohvaliti naše plesno občinstvo, žal sestavljeno bolj ali manj iz družinskih članov plesalcev, da res nagradijo naše plesalce s svojo podporo. Seveda k dobremu vzdušju prispeva tudi okolje. Standardno državno prvenstvo je bilo organizirano pod taktirko Marka Vodnika in Kazine, potekalo je v športni dvorani v Zagradcu, zdaj pa smo tekmovali v središču Ljubljane, v dvorani prestižnega hotela, s katerimi sodelujemo že vrsto let."

Odlični tako pari kot solistke

Mesesnel Biziljeva je komentirala tudi kakovost plesalcev. V Feniksu bdi nad najmlajšimi plesalci, in kot je povedala, ti vedno ogrejejo občinstvo s svojo prisrčnostjo in znanjem. Mlajša mladinska kategorija je bila najšibkejša, medtem ko smo med starejšimi mladinci in seveda člani lahko občudovali res dobre predstave plesnih parov, še pojasnjuje Mesesnel Biziljeva.

Tudi tekmovanje solistk po mnenju Mesesnel Biziljeve postaja vse bolj dodelano. Predvsem v tujini postaja to vse bolj množična in cenjena disciplina. Njena sodelavka in plesna strokovnjakinja, mednarodna predavateljica in sodnica Nataša Ambrož je povedala, da potekajo pogovori na ravni mednarodne organizacije WDSF o videzu in prihodnosti solo plesa in koreografij za solistke, da bi bil njihov ples videti bolj kot celota, in ne kot ples z navideznim partnerjem.

Na prvenstvu je naziv najboljše v državi osvojila plesalka plesnega kluba Bolero Kalista Vidmar, med starejšimi mladinkami pa je zmagala Kaja Fidler Jurič iz mariborske Sambe.

Otroci naj plešejo!

Latinskoameriški plesi so izjemno energični, k popolnemu videzu pripomorejo še čudovite obleke in dodelano ličenje ter pričeske. Lahko bi rekli, da so to sanje vsake deklice in nočna mora njihovih staršev, a vendar Mesesnel Biziljeva odgovarja: "Noben šport, ki se ga lotimo na višji ravni, ni poceni, pa naj bo to tenis, smučanje ali kaj podobnega. Če je otrok perspektiven in si želi tekmovati, je treba vanj vlagati – predvsem čas, znanje in seveda tudi denar. Žal je športni ples oziroma ples nasploh medijsko neizpostavljen, zato plesalci za sponzorje niso zanimivi in glavno breme nosijo starši. Pa vendar je to naložba za prihodnost, saj otroke odvrne od računalnikov in telefonov, privzgoji jim delovne navade, disciplino, socializacija je danes pomemben dejavnik, da o koristnosti za telo ne govorim."

Tudi sicer je Mesesnel Biziljeva, ki je po končani akademiji za ples diplomirana koreografinja, navdušena nad pedagoškim delom, saj otrokom privzgoji ljubezen do plesa, poleg korakov jih uči potrpežljivosti, vztrajnosti, partnerstva in veselja ob vsakem napredku. Ples je dokazano več kot le korak do boljšega zdravja in počutja: "Otroci, in seveda tudi odrasli, naj plešejo, saj je to zdaleč najboljša vadba!"

Galerija

Članki iz rubrike