Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

STA
STA
0 26.04.2024 18:47:11

Nov velik uspeh Andreje Leški! Na evropskem prvenstvu v Zagrebu spet na stopničkah!

Andreja Leški
Profimedia
Branilka naslova Andreja Leški je na evropskem prvenstvu v judu v Zagrebu osvojila bronasto kolajno v kategoriji do 63 kg. V odločilni borbi je po podaljšku premagala Avstrijko Lubjano Piovesana.

Slovenka je Avstrijko, ki je pred tem tekmovala tudi za Veliko Britanijo, premagala še šestič v karieri. Leški je bila boljša od tekmice z več poskusi meta, v podaljšku pa je bila v eni od akcij zmagi blizu tudi Piovesana. Po dveh minutah in pol podaljška je slovenska judoistka vendarle prišla do zmage.

Najbolj bo v Zagrebu danes ostal v spominu polfinale s Čehinjo Renato Zachovo. Tega si bodo v slovenskem taboru ogledovali še kar nekaj časa. Čehinja je Leški presenetila na polovici dvoboja s končnim prijemom, a le do vazarija, nato se je tekmovalka Bežigrada tik pred koncem izvila iz primeža.

V lovu na izenačenje in preobrat je lep met 48 sekund pred koncem uspel tudi Slovenki. Sodniki so si posnetek, ki se je dolgo vrtel tudi na monitorju v dvorani, večkrat ogledali. Na koncu je prevladala presoja, da se Čehinja ni dotaknila tal z ramo. V preostanku pa je Leški zmanjkalo časa za izenačenje. V tolažbo je morda dobra dnevna forma Čehinje, ki je bila v finalu nato boljša še od Nizozemke Joanne van Lieshout.

"Res sem srečna. Šla sem na vse ali nič in to mi je uspevalo. Šla sem borbo za borbo in zmagovala. V polfinalu pa sem premagala sama sebe, a srečen konec in vse je dobro," je v prvem odzivu po bronasti kolajni slovenskim medijem povedala 26-letna tekmovalka, ki ob veseli vesti ni pozabila pozdraviti staršev.


Boleč je bil seveda trenutek nepazljivosti z Zachovo. "Naredila sem napad, ki je bil namenjen le aktivnosti, a znašla sem se v končnem prijemu. Skoraj mi je uspelo potem to nadoknaditi, a se mi ni izšlo."

Pred tem je Slovenka prvi krog sicer preskočila, a imela nato izjemno zahtevno drugo borbo. Na svetovnem prvenstvu 2021 je Slovenka osvojila srebro, njena današnja tekmica Anja Obradović iz Srbije pa bron. V prvi akciji je Srbkinja izvedla nevaren napad, ki pa je Slovenko očitno prebudil. Ta je nato prevzela pobudo in po minuti in pol končala dvoboj z davljenjem.

Nizozemka Geke van den Berg je padla v prvi minuti, ko je zadišalo po iponu, sodniki so Slovenki dosodili vazari, minuto kasneje je za zmago sledil drugi met, a sodniki so že dano oceno in zmago razveljavili, zato je morala Koprčanka na začasnem delu v Ljubljani vztrajati na blazini do konca.

V četrtfinalu je Leški po polovici opravila z Nemko Deno Pohl. Met na polovici dvoboja je končala z zaključnim prijemom in se Nemki oddolžila za poraz pred mesecem dni v Tbilisiju.

Že v četrtek je srebrno kolajno v Zagrebu osvojila tudi Kaja Kajzer v kategoriji do 57 kg. Danes so v Zagrebu nastopili še Nace Herkovič (do 81 kg), Martin Hojak (do 73 kg) in Kaja Schuster (do 70 kg) in se poslovili po prvi borbi.

Značke: judo, andreja-leški

Članki iz rubrike