državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 26.04.2024 21:08:17

Lahko Bartek obrani naslov? Kaj lahko stori Žagar?

Pred letom dni se je Poljak Bartosz Zmarzlik - Bartek veselil zmage na Hrvaškem.
psno
V Donjem Kraljevcu na Hrvaškem je na sporedu prva letošnja GP dirka za VN Hrvaške. V SP je prvi favorit aktualni prvak Poljak Zmarzlik, ki bo napadel trojček naslovov, kateri je uspel le legendarnemu Novozelandcu Ivanu Maugerju. Matej Žagar bo nastopil kot povabljenec in si želi dobrega nastopa.

Po svetu se je že nekaj časa nazaj začela sezona 2024 v spidveju, zdaj pa se začenja tudi SP za posameznike. Prva izmed GP dirk bo VN Hrvaške z začetkom jutri ob sedmih zvečer na stadionu Milenium v Donjem Kraljevcu v bližini Goričana. Naslov svetovnega prvaka brani Poljak Bartosz Zmarzlik. Poljaku je uspelo doseči legendarnega Šveda Tonyja Rickardssona, ki je med letoma 1998 in 2002 dosegel po dva naslova in bil v vmesni sezoni še tretji. Popularnemu Barteku pa je ta dosežek presegel, saj je bil leta 2021 drugi v prvenstvu, potem ko ga je ugnal Rus Laguta. Slednji, kot tudi Sajfudinov, v GP ne moreta nastopati zaradi sankcij zaradi vojne v Ukrajini. Zmarzlik, ki je skupaj z Avstralcem Jasonom Crumpom rekorder po številu GP zmag (po 23 jih imata!), ima letos pred seboj veliki cilj, da bi kot drugi prišel do treh zaporednih naslovov prvaka. Doslej je to uspelo le Novozelandcu Ivanu Maugerju, ki je bil najboljši v letih 1968-70. Toda pot do tega dosežka bo zelo težka. Danec Leon Madsen, ki je bil vroč v zaključku zadnje sezone, je že večkrat javno dejal, da ga letos zanima samo naslov svetovnega prvaka. Enake ambicije ima tudi Šved Fredrik Lindgren, ki je v zadnjih šestih letih osvojil tri medalje, zdaj pa bo naskakoval krono najboljšega. Visoke cilje ima tudi Slovak Martin Vaculik, ki je lani z bronom dosegel zgodovinsko odličje za Slovaško. Križem rok pa ne bodo ostali niti preostali vozniki. Predvsem angleški trojček Lambert, Bewley in trikratni svetovni prvak Woffinden ter avstralska zvezdnika, Holder in prvak izpred sedmih let Doyle. Preostala šesterica voznikov, Čeh Kvech, Nemec Huckenbeck, Latvijec Lebedevs, Danec Michelsen ter mlada Poljaka Kubera in Wozniak naj bi se po napovedih raznih strokovnjakov borili bolj za drobtinice. Če bo temu res tako, bo pokazala že prva dirka. Presenečenja so vedno na pladnju in to povsod. In zakaj bi bilo v spidveju drugače?



Toda posvetimo se rajši uvodni dirki, ki nas čaka na Hrvaškem. Točno pred letom dni je bil zmagovalec Poljak Zmarzlik, ki je takrat začel tlakovati pot do naslova. Za njim je bil mladi Anglež Lambert in na tretjem mestu Šved Lindgren. Glede na to, da je v Kraljevcu ena najkrajših stez na svetu, ta najbolj odgovarja ravno Angležem in Avstralcem, ki so navajeni kratkih stez, ter morda še Severnjakom. Drugi Evropejci so bolj navajeni daljših stez. Res pa je tudi, da ti veliko vozijo na Otoku, tako da ta razlika niti ni tako opazna. Vsekakor se obeta zanimiva dirka. Več ali manj so vsi že v relativno dobri formi, kar kažejo posamezni ligaški dvoboji po Evropi.

Hrvati so po pričakovanjih posebno povabilo tudi letos podelili Mateju Žagarju, ki je tam velik magnet za občinstvo. Za Ljubljančana je dirka zelo pomembna. Želi si nastopov na poljski sceni, kjer pa je letos manj denarja kot v prejšnjih sezonah. Zato bi bil za našega nekdanjega prvaka dober rezultat zelo pomemben, da bi si zagotovil še vedno ugoden angažma. Sicer se na to dirko Žagar že nekaj časa zelo dobro pripravlja. Je optimist in si želi svoj točkovni saldo v GP seriji še povečati. Je na robu deseterice tistih, ki so v svoji karieri presegli 1000 točk. Prva rezerva na dirki je naš prvak Matic Ivačič, medtem ko so mesto druge rezerve Hrvatje zaupali mlademu Nemcu Mariusu Hillebrandu.



Na Hrvaškem je vse pripravljeno, da zabrnijo motorji. Gledalci si želijo lepe in izenačene dirke in pa seveda odličnih nastopov našega Žagarja.

Galerija

Članki iz rubrike