oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

STA
STA
5 01.05.2024 12:32:55

Tadej Pogačar odšteva do začetka Gira. Mu lahko uspe, kar ni nikomur vse od leta 1998?

Profimedia
Pozornost slovenske kolesarske javnosti bo od 4. do 26. maja usmerjena na italijanske ceste, kjer bo ob premiernem nastopu Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) lovil zmago na Giru. Slovito rožnato pentljo je lani po sanjskem razpletu v vožnji na čas na Svete Višarje dobil Primož Roglič, ki ga tokrat ne bo na startu.

Konkurenca bo znova okrnjena, saj največji zvezdniki povečini ciljajo na julijsko dirko po Franciji. Vseeno se je za nastop na Giru odločil Pogačar in ob koncu prejšnjega leta dodal, da mu je bila italijanska pentlja vedno pri srcu. Nenazadnje je Pogačar kot najstnik v Trstu pred skoraj natanko desetimi leti ob cesti pospremil rojaka Luko Mezgeca na poti do sploh prve slovenske etapno zmago na Giru.
"V Italiji sem veliko dirkal kot amater, zato je bila to zame pomembna država in stopnička na poti med poklicne kolesarje. Obenem je ena mojih priljubljenih destinacij za vožnjo s kolesom, obožujem tudi kulturo in hrano. Upam, da bo tudi ta mesec za nas poseben," je za spletno stran ekipe emiratov dejal Pogačar. Nekdaj nadobudni kolesar, ki je ob Mezgečevi zmagi štel 15 let, po toliko letih zdaj v Torino na začetek Gira prihaja kot eden največjih zvezdnikov svojega športa, prvi kolesar Mednarodne kolesarske zveze Uci ter nesporni favorit za skupno zmago.

Tekmeci Pogačarju priznavajo vlogo favorita

Kako daleč pred tekmece strokovnjaki postavljajo slovenskega asa, pove že podatek s stavnic. Te za zmago Pogačarja za vsak vložen evro ponujajo med vsega 1,20 in 1,30 evra. Drugi v vrsti je Valižan Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) s kvoto med 6 in 7, medtem ko lahko vsak vložen evro na ostale Pogačarjeve tekmece prinese že okoli 20 evrov.

Za stopničke naj bi se ob Thomasu borili še Francoz Romain Bardet (DSM-firmenich PostNL), Belgijec Cian Uijtdebroeks (Visma-Lease a Bike), domačina Antonio Tiberi in Damiano Caruso (oba Bahrain-Victorious), Avstralec Ben O'Connor (Decathlon AG2R), Kolumbijec Daniel Martinez (Bora-hansgrohe), Irec Eddie Dunbar (Jayco-AlUla) ter še nekateri drugi.

Pretirane konkurence Pogačar ob normalnem poteku dirke ne bi smel imeti, kar priznavajo tudi tekmeci. "Stvari, ki jih počne, ga uvrščajo v pogovore za največjega vseh časov," je v svojem podkastu Watt's occuring dejal Thomas.

A proti Pogačarju se predvsem 37-letni Valižan ne bo predal vnaprej. "Seveda je Pogačar favorit, okoli sebe pa ima močno ekipo. To vsekakor spremeni dinamiko dirke, ampak po drugi strani bo vsa pozornost v treh tednih zahtevnega dirkanja na njem in njegovi ekipi," opozarja lani drugouvrščeni na Giru. Thomasa je lani v predzadnji etapi na Svete Višarje ugnal Roglič in ga tik pred zaključkom v večnem mestu slekel iz rožnate majice.

Za Slovenijo je bila Rogličeva zmaga šesta na največjih tritedenskih dirkah. Ob tem ima Kisovčan, ki bo vse misli usmeril na letošnji Tour, še tri zmage na dirki po Španiji (2019, 2020, 2021), Pogačar pa je bil dvakrat najboljši na dirki po Franciji (2020, 2021).

Slovenci imajo skupno 43 etapnih zmag na tritedenskih pentljah, najmanj prav na Giru, in sicer devet. Po 17 etapnih zmag so slavili po Franciji in Španiji. Roglič je med njimi najbolj uspešen z 19 uspehi, Pogačar jih je zbral 14, a kani to številko na Giru še povečati.


Petindvajsetletnik s Klanca pri Komendi lahko postane tretji Slovenec z etapnimi zmagami na vseh treh tritedenskih preizkušnjah. To je poleg Rogliča uspelo tudi Mateju Mohoriču.

Od Slovencev bosta na Giru ob Pogačarju in Mezgecu, ki bo dirkal v dresu Jayco-AlUle, nastopila še Domen Novak (UAE Team Emirates) in Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike).

Medtem ko bo Mezgec v sprintih pomagal Avstralcu Calebu Ewanu, bo Novak eden glavnih Pogačarjevih pomočnikov, potem ko to sezono nastopa v zelo dobri formi. Tudi Tratnik bo v vlogi pomočnika, a bi lahko imel glede na uspešno pomlad, ki jo je sicer prekinil padec na dirki Gent - Wevelgem, večkrat tudi proste roke v pobegih.

Dvojček Giro-Tour realnost za Pogačarja?

Največ pozornosti bo požel Pogačar, ki si je letos zadal ambiciozen načrt nastopa na Giru in Touru. Nazadnje je na obeh v eni sezoni zmagal pokojni Italijan Marco Pantani leta 1998, Pogačarju pa so možnosti za ponovitev uspeha nekoliko narasle po grdem padcu njegovih predvidenih tekmecev za Tour. Tako Danec Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) kot Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) sta na dirki po Baskiji utrpela številne zlome, zato bodo njune priprave na dirko po Franciji okrnjena. Podobno, kot so bile lani Pogačarjeve po zlomu zapestja po spomeniku Liege - Bastogne - Liege.

Vseeno pa bo moral slovenski as najprej opraviti z nastopom na Giru, preden bo začel razmišljati o Touru. V Italiji ga čaka šest gorskih, šest razgibanih ter sedem ravninskih etap ob dveh vožnjah na čas. Predvsem na teh bo mogoče letos pridobiti veliko časa, saj sta skupaj dolgi kar 71,6 km. Prva bo na sporedu v sedmi, druga pa v 14. etapi. "To je dirka, o kateri sem dolgo sanjal, da bi na njej nastopil. Zdaj je pravi čas zanjo," je za spletno stran ekipe uvodoma dejal Pogačar. "Priprave na Giro so potekale zelo dobro. Pred tem nisem veliko dirkal, vsega deset dni, zato sem svež in pripravljen na prvi Giro," je še dodal slovenski as, ki je v desetih tekmovalnih dneh zabeležil sedem zmag.

Cilj je zmaga, kot je jasno poudaril Pogačar, a ekipa kani tudi v sprintih s Kolumbijcem Juanom Sebastianom Molanom favoritom v hitrih zaključkih odščipniti kakšno zmago. Čeprav letošnji Giro po višinskih metrih ne izstopa, bo v vseh treh tednih nekaj zahtevnih etap. Začetek bo dovolj zahteven, da bi morali biti v prvih dveh etapah v ospredju favoriti za skupno zmago, v šesti pa bodo na vrsti trije makadamski odseki v slogu Strade Bianche. V osmi se bodo kolesarji povzpeli na Prati di Tivo (14,6 km/7 %), zahteven ciljni vzpon, na katerem je Pogačar zmagal leta 2021 na poti do skupnega slavja na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja.

Drugi teden prinaša še ciljni vzpon na Cusano Mutri (17,9 km/5,6 %) v deseti etapi in bržčas kraljevsko 15. etapo do Livigna s kar 5400 višinskimi metri in skupno 222 km. Zadnji teden sicer ni ravno najtežji, a vseeno kolesarjem postavlja nekaj pasti v 16. in še posebej 17. etapi s ciljnim prelazom Brocon (11,8 km/6,6 %). Sedemnajsta etapa je zahtevna predvsem zaradi 4200 višinskih metrov v vsega 159 km trase.

Razgibana bo nato še 19. etapa do Sappade, a brez zahtevnejših klancev, predzadnji dan dirke pa bo že okronan zmagovalec po dvojnem prečkanju zahtevnega klanca Monte Grappa (18,1 km/8,1 %) pred ciljnim spustom do Bassano del Grappe po 184 km. Za konec je na vrsti še sprinterska procesija v Rimu, ki bi lahko še drugič zapovrstjo ob pogledu na sloviti Kolosej okronala slovenskega "cesarja" sicer že 107. izdaje Gira.

Članki iz rubrike