Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

ku
ku
0 22.04.2024 13:14:08

Pogačar, Roglič, pozor! Po 16 letih brutalna etapa na Touru, ki bi lahko odločila zmagovalca (video)

Profimedia
Letošnja, 111. Dirka po Franciji, se bo začela 26. junija v Firencah in končala v Nici skoraj mesece dni kasneje, 21. julija.

Na sporedu bo 21 etap, med glavni favoriti za končno zmago pa sta po sedanje, stanju tudi slovenska asa Tadej Pogačar in Primož Roglič. Seveda je povsem jasno, da bo letošnji Tour ubijalski, a organizatorji so poskrbeli za to, da ga še malce popoprajo. 

19. etapa 19. julija od Embruna do Isole 2000 bo resnično ubijalska. Etapa bo dolga 145 kilometrov, a bo imela dva izjemna vzpona, kolesarji pa bodo morali premagati, kar 4500 višinskih metrov.  Najprej bodo morali že precej utrujeno kolesarji premagati Col de Vars potem pa še Cime de la Bonette. Prvi vzpon je dolg 18,8 km v povprečju s 5,7-odstotnim naklonom, druga pa je bolj ali manj zastrašujoča, dolga 22,9 km s 6,9-odstotnim naklonom. Kolesarji se bodo povzpeli do višine 2802 m nad morjem (težava je tudi v pomanjkanju kisika), kar je bila in je najvišja točka Toura, hkrati pa do vrha pelje najvišja asfaltirana cesta v Evropi (zgrajena 1961). Vzpon na Cime de la Bonette je bil že leta 1962 vključen v Tour, prvi, ki je premagala ta vrh, pa je bil Federico Bahamontes. Leta 1993 se je do zdaj etapa edinkrat končala v Isoli 2000 in šla preko vrha La Bonette. Takrat je zmagal Toni Rominger, ki je v sprintu premagal Miguela Induraina, tretji pa je bil Claudio Chiappucci.

Vzpona na Cime de la Bonette je bil do zdaj na sporedu na Touru štirikrat, nazadnje pred 16 leti. Letos pa se prav lahko zgodi, da bo prava ta etapa, ta vzpon odločilen za končno zmago na Touru. 

Članki iz rubrike